PRST KRIVNJE SE UPIRE U RUSIJU

Na poljski konzulat u ukrajinskom gradu Lutsku bačena granata

29.03.2017 u 12:58

Bionic
Reading

Na konzulat Poljske u gradu Lutsku na sjeverozapadu Ukrajine u noći s utorka na srijedu je ispaljena granata u trenutku kada je u zgradi bilo samo osiguranje. Poljsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je veleposlanika Ukrajine u Varšavi i sprema prosvjednu notu.

"Granata je pogodila posljednji kat zgrade i napravila je rupu promjera 70 centimetara. Udarila je 20 centimetara iznad prozora prostorije u kojoj je spavao čovjek. Da je udarila niže dogodila bi se strašna tragedija", rekao je poljskim medijima konzul u Lutsku Krzysztof Sawicki, prenosi B92. Dodao je da se radi o terorističkom napadu na konzulat.

Lokalni ukrajinski mediji naveli su da je eksplozija bila tako jaka da se čula u selu udaljenom šest kilometara. Veleposlanik Ukrajine u Varšavi hitno je pozvan u poljsko Ministarstvo vanjskih poslova. "Od ukrajinskih vlasti očekujemo pojačanu zaštitu naših diplomatskih predstavništava, kao i hitnu istragu, uhićenje i kažnjavanje krivaca", priopćilo je ministarstvo.

Šef poljskog Ureda za nacionalnu sigurnost Pawel Soloch rekao je da je napad na konzulat provokacija, a on kao i predsjednik Senata poljskog parlamenta Stanislaw Karczewski upiru prstom u Rusiju. "To je vrlo uznemirujuća situacija.

Konzulat je blizu granica s Poljskom, to je zapadna Ukrajina. Nesumnjivo je to provokacija. Pitanje je tko stoji iza nje i s kakvim ciljem. Poznat je kontekst agresije Rusije protiv Ukrajine", kazao je Soloch. Karczewski je također izjavio da je uvjeren da "treća" strana pokušava da pogorša odnose Poljske i Ukrajine.

Posljednjih mjeseci u Ukrajini su nekoliko puta oskvrnavljeni spomenici i groblja Poljaka, žrtava etničkih čišćenja i masakra od strane ukrajinskih nacionalista i nacista u vrijeme Drugog svjetskog rata, a ukrajinski zvaničnici optužuju Rusiju da ona financira te vandalske napade na groblja, kako bi sukobila Poljsku i Ukrajinu.