oko 5 tisuća mornara

Na nosaču zrakoplova dvije trećine pozitivnih mornara - bez simptoma

18.04.2020 u 14:40

Bionic
Reading

Dvije trećine mornara američkog nosača zrakoplova Theodore Roosevelt, koji su pozitivni na novi koronavirus, bez ikakvih su simptoma, rekao je u petak drugi čovjek glavnog stožera general John Hyten.

Među članovima posade američkog nosača zrakoplova, koji su gotovo svi testirani na koronavirus SARS-CoV-2, dvije trećine pozitivnih mornara asimptomatsko je, rekao je u petak general John Hyten.

Epidemija koja je blokirala taj nosač zrakoplova na otoku Guam, gdje je umro jedan mornar od covida-19, omogućila je Pentagonu da skupi dragocjenu bazu podataka o utjecaju koronavirusa na veliki broj vojnika, precizirao je general Hyten na konferenciji za novinare.

"Radi se samo o 5000 osoba, ali to su osobe određenog tipa, mlađe i zdravije od prosjeka stanovništva", objasnio je.

"Do sada se navodilo da se udio asimptomatskih bolesnika kreće između 20 i 50 posto. Sada imamo između 60 i 70 posto asimptomatskih", dodao je američki general koji je dio krizne skupine koju je Bijela kuća zadužila za borbu protiv pandemije u Sjedinjenim Državama.

"Određeni broj mornara na nosaču Roosevelt koji su testirani krajem ožujka i tada bili negativni, kasnije su postali pozitivni. Dakle postoji čimbenik vremena koji moramo uzeti u obzir", dodao je.

Nešto više od 10 posto pozitivnih ranije je bilo testirano i negativno.

"Utvrdili smo da su oni koji su na testiranju bili negativni postali pozitivni tijekom sljedećih 14 dana, što je u cijelom svijetu preporučeno razdoblje za karantenu kako bi se zaštitilo zdravo stanovništvo", naglasio je.  

"Znamo i da će nam 14-dnevna karantena, pojedinačna ili u malim skupinama, nakon koje slijedi testiranje, jamčiti da imamo zdravu posadu", zaključio je.

Pentagon, koji je prekinuo svako kretanje svojih postrojbi u svijetu, odlučio je što prije testirati gotovo sve pripadnike svojih snaga kako bi postale ponovo djelatne.

Do petka ujutro 94 posto posade je testirano na covid-19.

Ukupno je 660 mornara bilo pozitivno i 3920 negativno na novi koronavirus koji je usmrtio više od 150.000 ljudi u svijetu od kojih više od 34.600 u Sjedinjenim Državama.