HOĆE LI STIĆI?

Na natječaj za atraktivno zemljište javio se samo NK Osijek, ponuda - 2,11 milijuna kuna

14.04.2017 u 18:42

Bionic
Reading

S vremenom se još uvijek utrkuje Škola nogometa NK Osijek koja bi željela na popularnom Pampasu, u zapadnom dijelu Osijeka, izgraditi svoj kampus. Iako je njena ponuda jedina stigla na raspisani natječaj, Gradsko vijeće, koje od zakonskog raspuštanja pred lokalne izbore dijeli tek nekoliko dana, treba se još jednom okupiti kako bi odlučilo prihvaća li ponudu od 2,11 milijuna kuna

'To je završena priča. Imamo sjednicu Gradskog vijeća, a prije nje održat ćemo konzultacije, koje treba odlučiti prihvaća li ponudu NK Osijek od 2,11 milijuna kuna', potvrdio je tportalu gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

Gradski vijećnici posljednji put u ovom sazivu u klupe će sjesti u utorak 18. travnja u 17 sati, a pred njima će se naći samo jedna točka dnevnog reda – odabir ponuditelja.

Škola nogometa osječkog prvoligaša koji se nalazi u vlasništvu hrvatsko-mađarskog dvojca, Ivana Meštrovića i Lorinca Meszarosa, još početkom godine gradonačelniku Ivanu Vrkiću uputila je pismo namjere za 15,5 hektara zemljišta u zapadnom dijelu Osijeka, na popularnom Pampasu. Plan je Udruge građana Škole nogometa NK Osijek tamo izgraditi nogometni kampus. Riječ je o projektu koji bi obuhvatio izgradnju desetak terena, manji stadion kapaciteta 3500 sjedećih mjesta, ali i wellness centar te manji hotel. Sve je ukupno vrijedno do 60 milijuna kuna. Investitorima je uvjetovano da radove moraju započeti u roku jedne, a završiti ih za tri godine. 

S dokazima o vlasništvu investitori trebaju biti u Budimpešti 23. travnja

Projekt je s 3,3 milijuna eura donacije odlučila poduprijeti i vlada susjedne Mađarske kojom predsjeda Viktor Orban. Na investitorima, odnosno udruzi građana, samo je da se 23. travnja u Budimpešti pojave na potpisivanju ugovora s dokazom o vlasništvu zemljišta ili barem njegovu izvjesnom stjecanju.

No stvari oko navedenog zemljišta počele su se komplicirati potpuno različitim procjenama njegove vrijednosti, zbog čega je predsjednik Gradskog vijeća Anto Đapić u posljednji tren odgodio rasprave o tome. Dok su prve dvije procjene od šest i devet milijuna kuna odbačene kao nezakonite, gradsko povjerenstvo prihvatilo je treću kao zakonitu, ali istovremenu i najmanju, koja se strmoglavila na svega 877.000 kuna.

Kako nam je tada protumačio stručnjak za procjene, a koji nije želio da mu objavimo identitet, treća je procjena napravljena sukladno Zakonu o procjeni nekretnina i u njoj nije pronađena nijedna greška ili propust, za razliku od prethodne dvije. Zemljište se uspoređivalo s 15 sličnih u Hrvatskoj na području više gradova, od čega je 12 eliminirano zbog 'nerealne cijene jer su starije od četiri godine', dok su njih tri novije i odgovarale su po određenim koeficijentima razvijenosti Osijeka. Tako se, objašnjeno nam je, došlo do cijene od 877.000 kuna, koja je točna u matematičkom i zakonskom smislu. Zbunjeni takvim vrijednostima, gradski vijećnici su u suglasju s gradskom upravom početkom travnja odlučili raspisati javni natječaj s početnom cijenom od dva milijuna kuna. Sve je okončano u četvrtak, kada je otvorena jedina pristigla ponuda i to ona Škole nogometa NK Osijek.

Zemljište u gradsko vlasništvo stiglo za gradonačelnika Ante Đapića

Zemljište od 80 hektara u sklopu kojeg je i 15,5 hektara na osječkom Pampasu, a koje se našlo u fokusu javnosti, u vlasništvu je Osijeka od 2006. godine.

'Svojim jakim političkim intervencijama uspio sam osigurati i tada po simboličnoj cijeni od 18 kuna za četvorni metar od države otkupiti 80 hektara zemlje kao jedan od bisera našeg grada i instrumenata kojim se trebao razvijati. Nažalost od 2009. pa do danas, do ovog pokušaja, zemljište nije stavljeno u funkciju, što je jedan od većih propusta dosadašnjih uprava', sažeo je Đapić tada pred novinarima.