igre oko zemljišta

Čudo u Osijeku: Kako je cijena zemljišta s devet milijuna kuna pala na 877.000?

30.03.2017 u 11:30

Bionic
Reading

Kako je 15,5 hektara zemljišta na popularnom Pampasu, u zapadnom dijelu Osijeka gdje se nalazi sajam i hipodrom, procijenjeno prvo na šest, pa na devet milijuna kuna, a potom je procjena strmoglavo srušena na svega 877.000 kuna? Zbog nejasnoća oko vrijednosti zemljišta, na čekanju je i potencijalna investicija Nogometnog kluba Osijek teška osam milijuna eura

Iz kluba su, naime, gradskim vlastima, u čijem se vlasništvu zemlja nalazi, poslali pismo namjere za izgradnjom sportsko-rekreativnih sadržaja, odnosno kampa u koji bi smjestili svoju Školu nogometa, izgradili desetak terena i jedan manji stadion kapaciteta 3.500 mjesta. Njihovo ulaganje procijenjeno je na oko osam milijuna eura, a prodaja je stopirana dok gradski vijećnici ne postignu konsenzus oko početne cijene zemljišta i raspiše se javni natječaj.

Zbog razlike u procjenama, šef osječkog Gradskog vijeća Anto Đapić u posljednji je tren otkazao sjednicu vijeća na kojoj se o toj temi trebalo razgovarati. Stvari su se zakomplicirale kada mu je na stol stigla posljednja za sada, treća procjena, a koja je potpuno različita od prethodne dvije.

'Prema jednoj procjeni vrijednost zemljišta je šest, a u drugoj devet milijuna kuna, koje je gradsko Povjerenstvo za procjenu odbacilo kao nezakonite, a prema zadnjoj i zakonitoj ono vrijedi manje od 900.000 kuna, što mi djeluje suludo', zaključio je Đapić.

Zemljište koje se našlo u fokusu javnosti u gradskom je vlasništvu od 2006., kada je Đapić bio gradonačelnik Osijeka.   

'Svojim jakim političkim intervencijama uspio sam osigurati i tada po simboličnoj cijeni od 18 kuna za četvorni metar od države otkupiti 80 hektara zemlje kao jedan od bisera našeg grada i instrumenata kojim se trebao razvijati. Nažalost od 2009. pa do danas, do ovoga pokušaja, zemljište nije stavljeno u funkciju što je jedan od većih propusta dosadašnjih uprava', sažeo je on.

U suglasju s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, kako kaže, odgodio je sjednicu Gradskog vijeća dok se ne razgovara s predstavnicima klubova vijećnika jer ne želi ono što je prije više od deset godina plaćeno 18 kuna sada dati za šest.

'Želimo dati maksimalan vjetar u leđa NK Osijeku, ali ne možemo zbog sebe, vijećnika i samog nogometnog kluba dopustiti da ostane i najmanji trag bilo kakvih dvojbi jer je namjera plemenita', poručio je on.   

Kako nam je protumačio stručnjak za procjene, koji nije želio da mu objavimo identitet, treća procjena napravljena je sukladno Zakonu o procjeni nekretnina te u njoj nije pronađena nijedna greška ili propust, za razliku od prethodne dvije. Zemljište na Pampasu u njoj se uspoređivalo s 15 sličnih u Hrvatskoj na području više gradova, od čega je 12 eliminirano zbog 'nerealne cijene jer su starije od četiri godine', a njih tri su novije i odgovaraju po određenim koeficijentima razvijenosti Osijeka, čime se došlo do cijene od 877.000 kuna koja je u matematičkom i zakonskom smislu, navodi naš izvor, točna.  

'Cijeli proces smo zaustavili zbog pravnih konzultacija jer smo se našli u opreci. U tu nas je situaciju dovelo Povjerenstvo koje je proglasilo dvije procjene nezakonitima, a nelogičnost je u tome da je zakonita ona najmanja od oko 900.000 kuna. Zatražio sam mišljenje i Visokog povjerenstva u Zagrebu kako bi se o tome usuglasila struka', rekao je za tportal osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.

Đapić pak vjeruje kako će se s gradskim vijećnicima postići suglasje oko početne cijene zemljišta s kojom će se krenuti u javni natječaj jer je riječ o velikom projektu koji bi se ondje realizirao.