utrka s vremenom

Hoće li Osijek izgubiti investiciju vrijednu 50-60 milijuna kuna?

04.04.2017 u 22:22

Bionic
Reading

Investicija Škole nogometa NK Osijeka vrijedna između 50 i 60 milijuna kuna ugrožena je zato što su gradske vlasti otezale s raspisivanjem natječaja o prodaji zemljišta na kojem bi se taj projekt trebao realizirati. Nakon što su za zemljište napravljene čak tri procjene, među kojima je bilo značajnog odstupanja, Gradsko vijeće tek je u ponedjeljak donijelo odluku po kojoj se ide na javni natječaj

Zainteresirani investitori, mađarsko-hrvatski dvojac, vlasnik NK Osijeka Lorinc Meszaros i Ivan Meštrović, početkom godine uputili su gradonačelniku Ivanu Vrkiću pismo namjere za 15,5 hektara zemljišta u zapadnom dijelu Osijeka, popularnom Pampasu, gdje bi Udruga građana Škole nogometa NK Osijeka izgradila nogometni kampus

Riječ je o projektu koji bi obuhvatio izgradnju desetak terena, jedan manji stadion s 3.500 mjesta, ali i wellness centar te manji hotel. Potpisan je i protokol o suradnji na tom projektu. Investitorima je uvjetovano da radove moraju započeti u roku jedne, a dovršiti ih za tri godine.

Projekt je s 3,3 milijuna eura donacije odlučila poduprijeti i mađarska vlada. No predstavnik investitora, odnosno Udruge građana Škole nogometa NK Osijeka, 23. travnja u Budimpešti bi se trebao pojaviti na potpisivanju ugovora s dokazom o vlasništvu zemljišta ili barem njegovu izvjesnom stjecanju.

No hoće li dobiti utrku s vremenom, odlučit će Gradsko vijeće koje se nakon prošlotjednog odgađanja rasprave o prodaji, jednoglasno izjasnilo za nju putem javnog natječaja po početnoj cijeni od dva milijuna kuna. Raspisat će se javni natječaj, a ponude će biti otvorene 13. travnja. Prođe li sve bez problema, rok će se stići, no bude li, primjerice, podnesena žalba na izbor ponuđača, situacija bi se mogla zakomplicirati tako da do 23. travnja Škola nogometa neće imati potrebne dokaze o vlasništvu zemljišta, što bi ugrozilo dobivanje donacije mađarske vlade, a time i cijelu investiciju.

Šef Gradskog vijeća Osijeka Anto Đapić prošloga tjedna sjednicu je odgodio zbog tri različite procjene vrijednosti koje su mu stigle. Dok je prve dvije gradsko Povjerenstvo za procjenu odbacilo kao nezakonite, a riječ je o 6 i 9 milijuna kuna, posljednja, koje je bila i najjeftinija, u iznosu od 877.000 kuna, bila je zakonita.  

Ukupno 80 hektara zemljišta na kojem se nalazi i navedenih 15,5 na Pampasu, u gradsko vlasništvo stiglo je prije 11 godina, kada je gradonačelnik bio Anto Đapić. On ga je od države dobio po cijeni od 18 kuna po četvornom metru. GUP-om mu je određena namjena za šport i rekreaciju.

U NK Osijeku ništa nisu htjeli komentirati. Gradski vijećnici su, pak, složni kako treba zaštiti interese Grada, biti oprezan, ali su zadovoljni i najavom višemilijunskog ulaganja koje bi trebalo otvoriti i oko 30 novih radnih mjesta.