osuda napada

Na meti 'žutih prsluka' u Francuskoj i novinari

13.01.2019 u 18:47

Bionic
Reading

Francuski mediji i udruge novinara u nedjelju su osudili napade 'žutih prsluka' na novinare te su pozvali na njihovu bolju zaštitu nakon niza incidenata koji su se dogodili tijekom vikenda

Pariška policija vodenim je topovima i suzavcem rastjerivala prosvjednike koji su se u subotu okupili na prosvjedima blizu Slavoluka pobjede deveti vikend zaredom, izražavajući nezadovoljstvo zbog gospodarskih reformi predsjednika Emmanuela Macrona.

Novinari koji su pratili događaje sve su češće mete, ali i žrtve prosvjednika.

U zapadnome gradu Rouenu, grupa prosvjednika napala je izvjestitelje lokalne televizije LCI. Jedan od zaštitara koje je angažirala tv-ekipa pretučen je i slomljen mu je nos, što je vidljilvo na fotografijama i snimkama objavljenim na društvenim mrežama.

Ista je tv-postaja objavila da su prosvjednici oborili na tlo njezina novinara u Parizu te da su mu pokušali oduzeti kameru.

Još je nekoliko medijskih kuća, među kojima BFM TV i FranceInfo, objavilo danas snimke na kojima se vidi kako članovi 'žutih prsluka' grubo odguruju novinare.

  • +27
Protesti u Parizu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Glavni tajnik organizacije Reporteri bez granica Christophe Deloire pozvao je vlasti da poduzmu odgovarajuće mjere, da reagiraju i zaštite novinare, a ministar policije Christophe Castaner na Twitteru je napisao da će svi oni koji napadnu novinare biti izvedeni pred lice pravde.

'U našoj su demokraciji mediji slobodni, a napadi na novinare su napadi na pravo na informiranje', istaknuo je.