SUMNJIVE EKOSTUDIJE

Na kritičan stav Bruxellesa utjecale nevladine organizacije

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 22.09.2012 19:36
  • Objavljeno 22.09.2012 u 08:00
he ombla projekt koji ne drži vodu

he ombla projekt koji ne drži vodu

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Interna analiza eksperta Europske komisije o hrvatskim ekostudijama za neke od najvećih infrastrukturnih i energetskih projekata zapravo je priprema odgovora Bruxellesa na dopis Ministarstva zaštite okoliša i prirode iz svibnja ove godine o revizijama studija za deset Vladinih projekata. Nakon pisanja tportala o ovom dokumentu koji oštro kritizira ekostudije za šest velikih projekata, to nam je potvrdila bivša ministrica zaštite okoliša i prirode, saborska zastupnica SDP-a Mirela Holy i nekoliko izvora iz ekoloških udruga koje su u kontaktu s EK-om

Velik dio kritika iz analize Holy smatra utemeljenima: 'U našim postupcima o procjeni utjecaja na okoliš projekata vlada Divlji zapad'.

Da je Europska komisija zbog toga zabrinuta, potvrđuje i informacija o 'vrlo neugodnom dopisu' Opće uprave za okoliš iz studenog 2011. u kojem Vladu upozorava na niz propusta vezanih za postupak procjene utjecaja projekata na okoliš i na izmjene Zakona o vodama. Izmjenama tog zakona, koje je HDZ-ovac Vladimir Šeks mimo dnevnog reda ubacio u saborsku proceduru, opet je građevinskoj industriji dopustio iskorištavanje pijeska i šljunka iz rijeka, što je ranije ukinuto zbog zaštite i obnove
vodotokova.

Štoviše, EK je o toj zabrinutosti na nedavnom sastanku u Zagrebu obavijestila i predstavnike nekoliko ekoloških udruga čije primjedbe na dokumentaciju projekata uvažava obzirom na njihovu stručnost i argumentiranost, rekao nam je član jedne od tih udruga.

Budući da su bivša vlada Jadranke Kosor i tadašnji ministar zaštite okoliša Branko Bačić ignorirali spomenuti vrlo neugodni dopis umjesto da na njega odgovore, kao prvi vrući krumpir dočekao je Mirelu Holy kada je početkom godine imenovana ministricom.

U veljači u Banskim dvorima o tome je održan sastanak na kojem su uz Holy sudjelovali potpredsjednici Vlade Radimir Čačić i Neven Mimica, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, predstavnici Hrvatskih voda i tih ministarstava - ukupno tridesetak ljudi. Čačić je tada Holy uputio kasnije poznatu poruku da 'ne zamara glavicu ekonomskim pitanjima'.


Ipak je postignut dogovor da se izrade revizije studija utjecaja na okoliš za deset projekata, pa je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode (MZOIP) o tome obavijestilo Opću upravu za okoliš EU-a i zatim od nezavisnih stručnjaka naručilo izradu revizija.

Budući da su tri nezavisne revizije pokazale ekološku štetnost eventualne gradnje HE Ombla, MZOIP je nakon dopisa Bruxellesu Vladi predložilo da odustane od tog projekta, ali zatim je Holy podnijela ostavku, a novi ministar Mihael Zmajlović skrenuo kurs.

Stvar je aktualizirala interna analiza stručnjaka kojeg je angažirala Opća uprava za okoliš da procjeni utemeljenost ekoloških studija za šest velikih projekata aktualne i bivše Vlade – reguliranje 53 kilometra Dunava uz Park prirode Kopački rit, kanal Dunav - Sava, plovni put Račinovci - Sisak, navodnjavanje doline Donje Neretve i prokopavanje ušća Mure i Drave usred rezervata Veliki Pažut.

Studije za te projekte izradile su tvrtke – Hidroing iz Osijeka, Ires iz Velike Gorice te Elektroprojekt iz Zagreba, Zavod za planiranje, studije i zaštitu okoliša, Oikon, Zoologijski zavod Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Vodoprivredno-projektni biro iz Zagreba.

'Velik dio tvrdnji Europske komisije točan je i zato sam namjeravala reformirati cijeli postupak procjene utjecaja na okoliš. Istina je da danas nema kontrole rada konzultantskih tvrtki koje izrađuju studije utjecaja na okoliš i zato sam htjela standardizirati provjeru studija, da se jasno utvrdi jesu li lažirane, nestručne ili neutemeljene. Autorima bi se tada trajno oduzimalo ovlaštenje buduće izrade studija, i pojedinačno stručnjacima, kao i tvrtkama. Ali ta reforma do sada nije provedena jer je novi Zakon o zaštiti okoliša koji predviđa takvu reformu na ledu u Ministarstvu', kaže Holy.
Dakle, medijski eksponirani sukob između Čačića i Holy oko studija za nekoliko projekata, poput
gradnje HE Ombla i Plomina C, uvjetovao je zahtjev Europske komisije da se projekti temeljito
preispitaju, a manje osobno ili političko neprijateljstvo.

Reagirali su samo Oikon i Ires, ali ostali su bez komentara sve dok ne vide kritičnu analizu. 'Sve studije i elaborati u kojima je Oikon d.o.o. - Institut za primijenjenu ekologiju sudjelovao prošli su kroz zakonom propisane upravne postupke uključujući javne uvide i rasprave, sjednice stručnih savjetodavnih povjerenstava i mišljenja nadležnih institucija. Temeljem ovog postupka izdana su odgovarajuća rješenja. Tijekom izrade predmetnih dokumenta u potpunosti su poštivani zakoni i propisi, usklađeni s regulativom EU-a, kao i najbolja stručna praksa u EU-u', poručio je direktor Oikona Dalibor Hatić

Marijan Gredelj iz Iresa smatra da je 's obzirom na broj, složenost i opseg dokumenata na koji se odnosi tekst vrlo teško zamisliti kojeg bi stručnog profila trebala biti osoba kompetentna za izražavanje takvog mišljenja'. I dodao je da se sve radi prema propisima.

Na kritičan stav Europske komisije velik utjecaj imale su nevladine organizacije predvođene WWF-om koje su stručne posljednjih nekoliko godina Ministarstvu dostavile primjedbe na studije utjecaja na okoliš svih većih infrastrukturnih zahvata. Irma Popović Dujmović i Andrea Štefan iz hrvatskog ureda WWF-a kažu da to potvrđuje njihove dosadašnje kritike.

'Prigovor se sastojao od konkretnih kritika na zahvate koji su ocjenjivani u studijama utjecaja na okoliš, ali i generalne primjedbe na lošu kvalitetu studija i proces provedbe mjerodavnih propisa koji su svedeni na minimalno zadovoljavanje forme, a rezultati studija uvijek su išli u korist investitora', ustvrdile su Popović Dujmović i Štefan.

Osim WWF-a, u primjedbe na studije utjecaja na okoliš u gotovo svim većim postupcima upućuju i, primjerice, udruga Baobab, Zelena akcija, Zelena Istra, Dravska liga, Ekološko društvo Virovitica, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi