OTAC NACIJE:

Na kocki je slovenska nacionalna svijest

13.10.2009 u 22:01

Bionic
Reading

Predsjednik prvog saziva slovenskog parlamenta iz devedesetih godina i pisac većine odredaba slovenskog ustava France Bučar u utorak je izrazio svoje žestoko protivljenje rješenju graničnog pitanja s Hrvatskom putem arbitraže

LJUBLJANA - "Ako prihvatimo arbitražni sporazum s Hrvatskom, onda smo za sva vremana odbacili Sloveniju. Na kocki je slovenska nacionalna svijest jer bismo potpisom izgubili Piranski zaljev", rekao je Bučar u utorak u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju A-kanal.

Bučar je rekao i zašto osobno ne bi nikad potpisao sporazum o arbitražnom rješenju spora u tekstu koji je dogovoren između predsjednika vlada dviju država i uz posredovanje Europske komisije.

"Činjenično stanje na granici ... potpisom će samo dobiti međunarodnu legitimnost", rekao je Bučar za A-kanal.

Spomenuta je televizijska postaja prije dva tjedna ekskluzivno objavila izvatke iz "tajnog dokumenta", odnosno arbitražnog sporazuma, tvrdeći da on Sloveniji ne može donijeti izravni izlaz na otvoreno more nego samo poveznicu s međunarndim vodama, te da je donesen "pod pritiskom SAD-a i Europske unije" pa je predsjednik vlade Borut Pahor na njega morao pristati.

Bučar je bio jedan od čelnih ljudi slovenskog pokreta za osamostaljenje prije dvadesetak godina, a s nekadašnjim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom i osnivač Slovenskog demokratskog saveza, pokreta koji je u međuvremenu ugašen.

Budući da sada ne pripada nijednoj stranci i zbog njuegovih visokih godina te činjenice da je autor većine članaka sadašnjeg slovenskog ustava, Bučara mediji u stranačkim polemikama često navode kao osobu od velikog političkog i moralnog integriteta i kao jednog od "otaca nacije".

Bučar je i autor odrednice kojom je Slovenija u ustavnoj povelji 1991. godine odredila svoje vanjske granice, a u kojoj se među ostalim navodi da su međunarodne granice Slovenije prema Hrvatskoj identične granici koja je do tada postojala između Slovenije i Hrvatske kao republika u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Bučar je u zadnji desetak godina revidirao neka svoja ranija stajališta, pa je tako početkom ove godine u polemikama o blokadi hrvatskih pregovora zbog graničnog prijepora podržao ideju nacionalističkog prvaka Zmage Jelinčiča o "referendumu" na kojemu bi se stanovnici graničnih područja koje Slovenija drži spornima izjasnili žele li živjeti u Sloveniji ili Hrvatskoj.