SJEDNICA PROGRAMSKOG VIJEĆA

'Na HRT-u je sve otišlo kvragu!'

19.01.2011 u 13:51

Bionic
Reading

Programsko vijeće HRT-a nije dalo mišljenje o prijedlogu privremenog ugovora koji bi po prvi put trebali potpisati Vlada RH i HRT. Iako se pet vijećnika izrazilo pozitivno o njemu, glasovi Anje Šovagović Despot, koja je bila protiv, i suzdržanog Dragana Crnogorca bili su presudni da prijedlog ne prođe. Kako mišljenje PV-a ipak nema težinu, v.d. ravnateljstvo s Prisavlja će ga svejedno uputiti Vladi

Ugovor bi, prema novom Zakonu o HRT-u, trebao definirati programske obaveze i iznos sredstava za financiranje te imati vrstu, opseg i sadržaj svih javnih usluga.  Kako doznajemo, HRT je u tom ugovoru naveo da za 2011. planira prihode u visini 1.427.000.000 kuna, dok bi za 2012. oni trebali iznositi 1.410.000.000 kuna.

Činjenica da detaljno ne definira iznos sredstava za pojedine stavke ponukala je vijećnika Hašima Bahtijarija da se zapita je li to uopće ugovor.

'Ugovor mora imati rokove za realizaciju, mora precizno definirati prava i obaveze te cijenu usluga. Očekivao sam puno više od dokumenta. Ovo je na nižoj razini od programskog usmjerenja koje je Vijeće donosilo u posljednje tri godine. Ovo je samo fluid iz kojeg se ne može procijeniti je li javni medij zadovoljio kvalitetu. U dokumentu piše da se posebna pozornost posvećuje govoru na Prvom programu. Zar samo na Prvom? Kao da se ne podrazumijeva da svi moraju voditi računa o tome. To je nešto što u ugovoru Vlade i HRT-a ne treba definirati.

Kada se govori o televizijskim kanalima, u ugovoru piše da idu 3. i 4. kanal, ali nema definiranog vremena. Sjeća li se itko odluke PV-a ili je na HRT-u sve otišlo kvragu?', upitao se Bahtijari, na što je ŠovagovićDespot u pola glasa dobacila: 'Otišlo je, otišlo.'

Za v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josipa Popovca ugovor je dobar, ali ga nije moguće razraditi po stavkama jer bi se tako limitirali.

'Da smo ga razrađivali po stavkama, onda bismo za svaku stavku morali tražiti izmjenu ugovora. Ovdje se gori o opsegu, a što se tiče specifičnosti, one će biti uređene programskim usmjerenjima', kazao je Popovac.

Premda u ugovoru stoji da vrijedi do početka 2013. godine, Popovac kaže da vrijedi dok se ne imenuje nova Uprava HRT-a. Upitan zašto su ga vijećnici dobili tri dana prije nego što mora biti poslan u Vladu, Popovac je naveo da odgovor i odgovornost za to treba potražiti na drugoj adresi, jer su i oni za ugovor te što on treba sadržati saznali tjedan dana prije stupanja na snagu Zakona u HRT-u, početkom prosinca.