KIŠA NE PRESTAJE

Na Dravi novi vodeni val, poplave moguće u Istri i Kvarneru

12.11.2012 u 12:50

Bionic
Reading

S obzirom na to da je u Sloveniji cijelog vikenda padala kiša, došlo je do formiranja vodenog vala na Dravi koji će oko podneva ući u Hrvatsku, no on će biti tri puta manji od onog prošlotjednog koji je prouzročio katastrofalne poplave na međimurskom i varaždinskom području

Najviše problema moglo bi ipak biti na području Istre, Kvarnera i Gorskog Kotara gdje se tijekom dana, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, očekuju obilnije oborine te se pretpostavlja kako će pasti između 50 i 100 milimetara kiše po četvornom metru.

'Glavnina oborina i dalje pada u sjeverozapadnoj i jugozapadnoj Sloveniji, to su slivovi Soče i Vipave. Kod nas je jučer na području Raše, Mirne i Dragonje proglašeno pripremno stanje obrane od poplave, a za Rječinu su proglašene i redovne mjere obrane od poplave', doznajemo od Zorana Čavlovića iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

Oborine iz Slovenije, gdje je jučer za Vipavu i Soču proglašen 'crveni alarm' , ipak neće formirati vodeni val na Savi, ali stanje se pozorno nastavlja pratiti. Na Dravi se pak formirao vodeni val koji će oko podneva ući u Hrvatsku, ali se ne očekuju veći problemi s obzirom na to da je protok vode tri puta manji od prošlotjednog.

Vodostaj Dunava je u porastu, no Čavlović je kazao kako nisu proglašene posebne mjere. Pripremno stanje je jedino za Dunav - Dalj, jer se očekuje ulazak vodenog vala iz Drave u Dunav.