puno posla

Na dnevnom redu Sabora u tjednu uoči ustavne stanke više od 30 točaka

09.12.2018 u 10:13

Bionic
Reading

Hrvatski sabor posljednji tjedan zasjedanja prije jednomjesečne ustavne stanke, započinje već u ponedjeljak, a do petka će se pred zastupnicima naći obiman dnevni red s više od 30 točaka

Prvi na dnevnom redu je prijedlog Zakona o minimalnoj plaći kojim se ukida umanjenje osnovice za obračun doprinosa na osnovicu za 50 posto, prema plaćama radnika koje su, prema ugovoru o radu, pravilniku o radu, kolektivnom ugovoru ili posebnom propisu ugovorene u visini iznosa minimalne plaće, iz razloga jer uvedena zakonska izmjena nije opravdala očekivane učinke.

Onim poslodavcima koji su tijekom 2018. godine koristili tzv. 'olakšice' vezane uz obveze iz područja obračuna minimalne plaće, omogućuje se postupan prijelaz na novo normativno rješenje, odnosno nastavak korištenja olakšice tijekom 2019. te umanjenje za 25 posto u drugoj godini primjene tog zakona.

Dodatno se rasterećuje dio mikro poslodavaca, ponajviše poslodavaca početnika u svojoj poduzetničkoj djelatnosti, i to tako da ako nemaju drugih zaposlenih, nisu u obvezi sami sebi isplaćivati zakonski utvrđen iznos minimalne plaće.

Precizira se krajnji rok do kojega je Vlada dužna utvrditi iznos minimalne plaće za sljedeću kalendarsku godinu, i to kako zbog boljeg i pravodobnog planiranja poslovne godine poslodavaca tako i zbog sigurnosti i veće predvidljivosti budućih okolnosti vezanih uz visinu plaće radnika.

Zbog predloženog ukidanja umanjenja osnovice za obračun doprinosa za 50 posto za one radnike koji s poslodavcem imaju ugovorenu minimalnu plaću te uzimajući u obzir da će se za one radnike za koje je tijekom 2018. godine korištena olakšica omogućiti korištenje i tijekom 2019. u istom opsegu, te tijekom 2020. godine u umanjenom iznosu, na način da se osnovica umanjuje za 25 posto, prihod HZZO-a povećat će se u 2020. godini za oko 72 milijuna kuna, a u 2021. i svakoj sljedećoj godini za oko 134 milijuna kuna.

  • +20
Sjednica Hrvatskog sabora Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Inače, Vlada je na sjednici krajem studenoga donijela i uredbu kojom je podigla iznos minimalne plaće.

Minimalna plaća, koja sada iznosi neto 2.751 kunu povećati će se na 3.000 kuna što je, kako poručuju iz Vlade, najveće jednokratno povećanje minimalne plaće od 2008. godine.

Ovoga tjedna, u srijedu, na saborskom je dnevnom redu među ostalim i ažurirani prijedlog Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH i europskom putu BiH, dok je za četvrtak predviđena rasprava o Zakonu o udžbenicima, zbog kojeg je iskrilo između HDZ-a i njegovog mlađeg koalicijskog partnera HNS-a.