VELIK TUĐMANOV ŠTOVATELJ

Na Demirelov sprovod predsjednica šalje Matu Granića

18.06.2015 u 10:21

Bionic
Reading

Bivši šef hrvatske diplomacije Mate Granić bit će osobni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na sprovodu bivšeg predsjednika i premijera Republike Turske Sulejmana Demirela, poručili su kratko iz Ureda predsjednice, ne navodeći pritom ni Granićevu funkciju. Na upit tportala, naveli su da on putuje kao izaslanik predsjednice 's obzirom da je bio ministar vanjskih poslova Predsjedniku Tuđmanu, kojem je g. Demirel bio bliski kolega i prijatelj'

'Osobni izaslanici uvijek su stručnjaci i autoriteti u svojim područjima', pojasnili su iz Ureda predsjednice.

Sprovod turskog državnika održat će se u petak u Ankari, uz državne počasti. Molitva za Demirela održat će se u džamiji Kocatepe u centru turske prijestolnice, a pogreb će biti u Isparti, rodnom mjestu preminulog državnika, najavio je turski premijer Ahmet Davutoglu.

'Program traje sutra cijeli dan‎, g. Granić ide danas, a vraća se nakon programa', naveli su u Uredu predsjednice.

Podsjetimo, Sulejman Demirel umro je u utorak u 91. godini od zatajenja srca uzrokovanog infekcijom dišnih putova. Bio je premijer Turske u sedam mandata te predsjednik od 1993. do 2000. U dugom razdoblju vladavine preživio je pokušaj ubojstva i dva vojna puča.

Povodom Demirelove smrti, u Turskoj od srijede traje trodnevna žalost.

Podsjetimo, Demirel je u Hrvatskoj bio poznat prvenstveno po bliskosti s predsjednikom Franjom Tuđmanom te kao jedini strani predsjednik koji je bio na njegovu sprovodu.