PROMETNI KOLAPS

Na Biokovu više od metar snijega

18.12.2010 u 12:00

Bionic
Reading

Snježna mećava još je sinoć zahvatila dio Like, a gusti snijeg napadao je u Puli i okolici, gotovo u cijeloj Istri, pa čak i u Dalmaciji. Na Biokovu je napadalo čak metar snijega. U Rijeci je snijeg iznenadio građane i stvorio potpuni kaos u prometu. HAK od jutra upozorava da su ceste u gotovo cijeloj zemlji zaleđene i mole vozače za oprez

Paški most otvoren je za sve skupine vozila, a snijeg i dalje otežava promet u Istri, na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru, Lici, Dalmaciji središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Slavoniji, izvijestio je Hrvatski autoklub, koji ponovno vozače upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme te da ako je moguće odgode putovanje.

Zbog niskih je temperatura moguća poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima.

Zbog zimskih uvjeta zabranjeno je prometovanje za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama a za ostale je obvezna zimska oprema u kontinentalnom dijelu zemlje, u unutrašnjosti Istre, na sjevernom Jadranu na širem riječkom području, riječkoj obilaznici između čvorova Orehovica i Diračje, a A 7 čvor Diračje-GP Rupa, B 6 Kikovica-čvor Orehovica, na otocima Cresu i Lošinju, Rabu i Krku, te u Zadarskoj, ponegdje Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Mnogi Riječani su jučer u poslijepodnevnim satima, kada je u Rijeci već poprilično napadalo, sjedali u svoje limene ljubimce s ljetnim gumama i kretali kućama, no bezuspješno.

Ralice zbog nagomilanih vozila nisu mogle očistiti kolnik, otežano i uz prekide su prometovali autobusi na svim gradskim linijama, a neke prigradske linije su blokirane. Autobusna linija za Opatiju prometuje do Slatine, dok su linije za opatijsko zaleđe sinoć bile u prekidu.

Policijska uprava primorsko-goranska javila je da se na riječkoj rivi urušio krov klizališta. Srećom pod šatorom nitko nije stradao.

Gusti snijeg otežava promet u Istri, na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru, u Lici i Damaciji te na otocima. Očekuje se da će padati do poslijepodne, pa HAK i policija mole vozače da na put, ako već moraju, krenu sa obveznom zimskom opremom. Poseban oprez potreban je osobito na mostovima i nadvožnjacima, gdje je zbog niskih temperature moguća poledica.

Temperature su oko nule i u Istri, a ponegdje, naročito u unutrašnjosti, snježni pokrivač izmjeren je između 10 i 20 centimetara.

U Puli su prve pahulje snijega zalepršale jučer oko 12 sati, a snijeg se nakon nepunih dvadesetak minuta počeo zadržavati na tlu. Prestao je padati nakon sat vremena, a u popodnevnim satima kiša i susnježica su isprale svaki njegov trag dok je sinoć snijeg ponovno počeo padati u cijeloj Istri.

Prema podacima Policijske uprave istarske na prometnicama širom Istre potreban je pojačan oprez u vožnji. Istarski ipsilon zatvoren je za kamione, a tijekom popodneva zatvorena je i pulska Zračna luka.

Jučer se na istarskim prometnicama dogodilo dvadesetak prometnih nesreća u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene i to jedna u Poreču, a dvije u Puli.

Kako se doznaje voditelja smjene na odašiljaču HRT-a na Biokovu Petra Babića, temperatura na vrhu Sveti Jure spustila se na 7 Celzijevih stupnjeva ispod nule.

Iz Gradskog centra Osejava upozoravaju vozače da ne kreću na put prema Vrgorcu starom biokovskom cestom preko prijevoja Staza, kojim se prometovalo proteklih dana nakon što je srušena stijena što je zapriječila državnu cestu broj 512 – Makarska – Vrgorac.

Put preko Biokova je zaleđen, ne čisti se i s visokim je snijegom u nanosima, dodaju u Centru, pa bi svaki pokušaj vožnje tim pravcem bila samo avantura.

Za vožnju od Makarske prema Vrgorcu u zimsko vrijeme preporučuju se putni pravci preko Ploča ili Šestanovca.