MIROLJUBIVA DEKLARACIJA

Na barikadama sve više Srba, nestašice na Kosovu

31.07.2011 u 07:53

Bionic
Reading

Srbijanski parlament u nedjelju je u jedan sat ujutro, nakon jedanaestosatnog zasjedanja posvećenog događajima na sjeveru Kosova, usvojio Deklaraciju o aktualnom stanju na Kosovu

Glasovanju je prethodilo obraćanje srbijanskog predsjednika Borisa Tadića koji je istaknuo kako su mir i stabilnost ''prva i osnovna'' postavka politike Srbije te da se samo mirom mogu zaštiti Srbi na Kosovu.

'Srbija je zemlja mira, Srbija hoće mir za sve ljude na prostoru jugoistočne Europe, mi hoćemo mir za sve narode, ne samo za Srbe, već za sve ostale narode, to je središnja točka naše politike', kazao je te dodao da 'samo osiguranjem potpore velikih sila i značajnih čimbenika u međunarodnoj politici Srbija može osigurati i svoj suverenitet na Kosovu i Metohiji'.

Tadić je upozorio kako je rečenica predsjednika vodeće oporbene Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, da 'ako vrhovni zapovjednik kaže da Srbija neće ratovati, kako će zaštititi srpski narod', iskazana tijekom današnje rasprave, vrlo opasna jer nakon nje, kako je rekao, Nikolić ustvari ostavlja dilemu da li možda treba danas reći nešto drugo u srbijanskom parlamentu.

Na barikadama sve više Srba

Kfor i dalje brani prolaz vozila na punktovima Brnjak i Jarinje, a nasjeveru Kosova došlo je do prvih nestašica robe iz Srbije. Sa Jarinja jevraćena Misija UNESCO-a koja je krenula na Kosovo. Srbi kod Zvečanapojačavaju barikade i ostaju na njima do jutra, rekao je načelnikKosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković dodavši kasno sinoć dase 'blokade pojačavaju' i da je na njima oko 500 ljudi.

'Vi ste rekli, gospodine Nikoliću, da bi bilo mnogo primjerenije da sam ja rekao da Srbija ne želi ratovati, a ne rečenicu da Srbija neće ratovati. Na to ja kažem - Srbija neće ratovati', poručio je Tadić te istaknuo kako sama ideja nasilja u Srbiji uvijek mora biti politički napadnuta.

Govoreći o ponašanju predstavnika međunarodne zajednice tijekom posljednjih događanja proteklih dana na sjeveru Kosova, kazao je kako su pojedini predstavnici međunarodne zajednice ohrabrivali administraciju u Prištini da poduzme 'nasilne unilateralne akte vezane uz zauzimanje administrativnih prijelaza'.

'Smatram da je to opasna politika i ti međunarodni predstavnici snose svoj dio odgovornosti. Svako tko se igra ratom na prostoru Zapadnog Balkana snosi odgovornost, ili je kriv ili nije svjestan čime se igra. Mi, koji smo doživjeli ratove, bombardiranja, žrtve, mi veoma dobro znamo koliko je opasna takva politička igra', kazao je.

Tadić je dodao kako smatra da, kao predsjednik Srbije, ima pravo zahtjevati uzdržanost od svih predstavnika međunarodne zajednice u ovoj političkoj krizi i da, kako je rekao, ne preuzimaju na sebe rizik preuzimanja odgovornosti za novonastalu situaciju već da se jasno vladaju u suglasnosti s vlastitim mandatom statusne neutralnosti.

'Ako je istina da je, kojim slučajem, danas voditelj Eulexa De Marnhac rekao da Eulex poštuje Ustav i zakone Kosova i da podupire uspostavljanje carinske kontrole, on je prekršio statusnu neutralnost Eulexa, i to hoću jasno kazati', istaknuo je Tadić te u daljem izlaganju zatražio od međunarodne zajednice da na Kosovu bude uspostavljeno prijašnje stanje.

Rasprava o deklaraciji i njezino usvajanje na izvanrednoj sjednici srbijanskog parlamenta uslijedili su nakon što su granične prijelaze Jarinje i Brnjak između Kosova i Srbije zauzele snage Kfora, nakon čega je NATO te lokacije u četvrtak proglasio zabranjenim vojnim zonama, odnosno područjima kojima je pristup ograničen, zaprijetivši primjenom bojevog streljiva u slučaju napada na njih.

Lokalni Srbi potom su u petak postavili barikade na putevima iz Kosovske Mitrovice prema prijelazima, blokirajući time prolazak vozila Kfora, što je izazvalo dodatne napetosti, a na što je Kfor odgovorio zatvaranjem graničnih prijelaza.