videodetekcija

Na autoceste stižu nove digitalne kamere; evo gdje je A1 do 26. svibnja zatvorena

24.05.2022 u 07:24

Bionic
Reading

Početkom tjedna počela je implementacija novog prometno-informacijskog sustava na autocesti A1 od čvora Dugopolje do naplatne postaje Karamatići i granice s BiH

Kako Jutarnji list saznaje u Hrvatskim autocestama, do kraja godine nova digitalna oprema bit će ugrađena na cijeloj mreži njihovih autocesta. To znači da će 1727 analognih kamera biti zamijenjeno digitalnima te će se uvesti potpuno nov prometno-informacijski sustav.

'U sklopu modernizacije sustava uvodi se i novi sustav videonadzora i videodetekcije. Kao i svaki novi sustav, prije puštanja u upotrebu i ovaj mora proći testnu fazu i validaciju kako bismo bili sigurni da će u stvarnim uvjetima pravovremeno reagirati. S obzirom na to da je sustav u fazi kada nije moguća odgoda implementacije i testiranja, ovo je jedini mogući vremenski period prije glavne turističke sezone kada se to može provesti, a kako bi sve bilo gotovo do kraja 2022.', izvještava HAC.

U sklopu njega u sjedištu HAC-a u Zagrebu formirat će se središnji Centar za upravljanje i nadzor prometom, u koji će u stvarnom vremenu stizati informacije o stanju u prometu na svim autocestama u Hrvatskoj, dakle na onima kojima upravlja HAC, ali i s Istarskog ipsilona te s autoceste Zagreb - Macelj. Ti podaci, također u stvarnom vremenu, prosljeđivat će se u središnji državni Centar za nadzor prometa u Karlovcu.

Tijekom implementacije i testiranja opreme, zbog očuvanja sigurnosti prometa i samih korisnika, kažu u Hrvatskim autocestama, dolazit će do učestalih zatvaranja pojedinih dionica autoceste A1 za sav promet. Promet će tijekom zatvaranja biti preusmjeren na obilazne pravce. Za svako zatvaranje dionice autoceste pravovremeno će se obavještavati javnost, pri čemu će se voditi računa o što je moguće manjoj mjeri opstrukcije prometa, a pri tome uzimajući u obzir i predstojeće praznike i blagdane. Na pojedinim obilaznim pravcima državnih cesta u tijeku su radovi te je moguće stvaranje kraćih zastoja i kolone vozila.

Prva dionica koja se zbog uvođenja sustava i testiranja zatvara za sav promet je dionica od čvora Ploče do naplatne postaje Karamatići i to od 23. svibnja u 00:00 sati do 26. svibnja do 23:59 sati. Jedino ova dionica, u ovoj fazi, bit će zatvorena četiri dana.

Na svim ostalim dionicama u idućim danima instalacija i testiranje obavljat će se po potrebi isključivo u noćnim satima i sukladno tome će se zatvarati dionice. Nakon turističke sezone, u rujnu, nastavit će se s implementacijom na ostalim dijelovima autocesta.

Novi sustav nadzora i upravljanja prometom Crocodile 2 Croatia (Cro 2 Cro) dio je projekta Crocodile, pokrenutog na europskoj razini.