MESIĆ NA FORUMU U SARAJEVU

'Mutirani protekcionizam teško nas je pogodio'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 20.11.2009 15:26
  • Objavljeno 20.11.2009 u 15:26
Stjepan Mesić sa Željkom Komšićem tijekom posjeta BiH

Stjepan Mesić sa Željkom Komšićem tijekom posjeta BiH

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / V.M. Tauber

Gotovo sve zemlje jugoistočne Europe optimistično očekuju 2010. jer drže da bi nakon krize i recesije mogla označiti lagan gospodarski oporavak i nov investicijski ciklus, ocijenili su u petak predsjednici nekih od država u regiji zastupljenih na regionalnom gospodarskom forumu u Sarajevu

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je kako je vrlo bitno da vlade u regiji procijene sadašnje stanje i uzroke koji su izazvali sadašnju krizu te da treba gospodarstvo pripremiti za nove izazove koji ga čekaju u razdoblju očekivana oporavka.

"Važno je poticati izvoznu proizvodnju u sklopu buduće suradnje u regiji", kazao je Mesić na zajedničkoj konferenciji za novinstvo što ju je održao s predsjednicima Crne Gore Filipom Vujanovićem, Albanije Bamirom Topijem i predsjedateljem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem.

Mesić drži kako bi zajednički nastup zemalja u regiji povećao izglede za uspješniji nastup na europskom i na izvaneuropskim tržištima.

'Je li tek kriza oživjela već mrtvi protekcionizam, koji je prije nje, kao biblijski Lazar, već bio smrdljivi leš? Odgovor je: ne, i upravo primjer naših zemalja to pokazuje i potvrđuje. Protekcionizam, naime, nikada nije ni nestao, već je samo mutirao i prilagodio se novim okolnostima. Za zemlje u tranziciji, posebno je važno da među te okolnosti spadaju i one koje su nastale nakon pada Berlinskog zida. Zato nas je taj mutirani protekcionizam teško pogodio, narušivši konkurentnost naših gospodarstava i kompetitivnost naših zemalja', poručio je Mesić. Cijeli govor možete pročitati ovdje.

Crnogorski predsjednik Vujanović potvrdio je kako je 2009. donijela realan pad bruto-društvenog proizvoda u njegovoj zemlji, koji će možda iznositi i do četiri posto.

Izrazio je međutim uvjerenje kako se oporavak očekuje u drugoj polovici 2010., što je moguće nakon velikih ulaganja u prometnu infrastrukturu, u gradnji koje sudjeluju i hrvatske tvrtke.

I albanski predsjednik Topi izrazio je čvrsto uvjerenje kako je njegova zemlja na dobru putu gospodarskog oporavka.

Kao i Crna Gora, i Albanija planira velika ulaganja u cestovnu, prometnu te lučku infrastrukturu, a optimizam budi i činjenica da je ulazak Albanije u NATO samo ohrabrio ulagače, ustvrdio je Topi.

Jedino predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić nije izrazio vidljiv optimizam.

Upozorio je kako je zbog složena stanja u zemlji i zamršena sustava odlučivanja, koji uključuje vlade na brojnim razinama, teško očekivati brz izlaz iz teškoga gospodarskog stanja u BiH.

Sudjelovanjem na 6. gospodarskom forumu jugoistočne Europe hrvatski predsjednik Mesić završio je dvodnevni oproštajni posjet BiH, u tijeku kojeg se dan prije sastao s članovima Predsjedništva BiH i visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi