TRAGEDIJA U PAGU

Otac bacio četvero djece s prvog kata, jedna djevojčica životno ugrožena. Ministrica Murganić na putu u Zadar

28.02.2019 u 10:55

Bionic
Reading

Muškarac u Pagu u četvrtak ujutro bacio je svoje četvero malodobne djece s prvog kata obiteljske kuće. Na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u zadarskoj Općoj bolnici, gdje su djeca zbrinuta, objavljeno je kako su dvije djevojčice od 7, odnosno 8 godina na jedinici intenzivnog liječenja. Osmogodišnjakinja je stabilno i sutra će biti operirana, dok sedmogodišnjakinja nije stabilizirana i razmatra se njezin transport na zagrebačko Rebro. Drugo dvoje djece nije životno ugroženo

Dojavu je policija zaprimila jutros u 6.47 sati. Na mjesto događaja su žurno upućeni policijski službenici, kao i djelatnici Hitne medicinske pomoći (HMP) Pag i Novalja koji su djeci odmah pružili prvu pomoć.

'Sedmogodišnja djevojčica najteže je ozlijeđena. Ima brojne ozlijede glave i grudnog koša, tako da smo nju morali staviti na mehaničku ventilaciju. Ona je obrađivana do sada, no još uvijek nije stabilizirana, pa smo i u kontaktu s Ministarstvom zdravstva i u planu nam je, kada se ona stabilizira, njezin transport prema Intenzivnoj jedinici za djecu na KBC-u Rebro", rekao je voditelj odjela za intenzivnu medicinu Edi Karuc.

Dodao je da je druga, osmogodišnja djevojčica, koja se također nalazi u jedinici intenzivnog liječenja, pri svijesti i stabilizirana.

"Za nju se sutra planira operativni zahvat", izjavio je Karuc.

Pročelnik službe za kirurgiju Saša Pavić potvrdio da su drugo dvoje djece, dječak od tri i djevojčica od pet godina, smješteni na odjelu kirurgije.

"Djevojčica ima lakše tjelesne ozlijede, uglavnom ima ogrebotine po licu i nagnječenje grudnog koša. Dječak je također stabilno, no na kontrolnim snimka pojavilo mu se nešto zraka u grudnoj šupljini, što znači da vjerojatno ima povrijeđeno pluće. To je minimalna količina pa se tu ne mora sada ništa raditi, ali to spada u teške tjelesne ozlijede", kazao je Pavić.

Muškarac u dobi od 54 godine nalazi se u službenim prostorijama policije. Sve okolnosti i činjenice koje su prethodile navedenom događaju se utvrđuju, a policija će unutar svoje nadležnosti poduzeti mjere kaznenopravne zaštite djece, navode iz Policijske uprave zadarske.

Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, uoči sjednice Vlade komentirala je slučaj s Paga.

'Zgranuti smo, užasno mi je žao djece, ne mogu vjerovati da se to može dogoditi djeci. Oni su na Pag došli s područja virovitičkog Centra za socijalnu skrb, a prema prvom kontaktu nije bilo naznaka o agresivnosti oca. Pozabavit ćemo se ovim strašnim slučajem, dat ćemo informacije koliko smijemo i koliko možemo. Poslat ćemo hitan inspekcijski nadzor', kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Pag, obiteljska kuća Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Poslije sjednice Vlade Murganić je novinarima rekla da osobno hitno ide u Zadar kako bi iz prve ruke provjerila što se događa. 'Idem u Centar za socijalnu skrb i vidjeti djecu ako budem mogla. Telefonskim putem i mailom tražili smo informacije, ali ovo nam je zaista prioritet. Nisam sigurna za sada, dok ne izvršimo inspekcijski i stručni nadzor i dok osobno se ne uvjerim u to, jesmo li mi kao stručni radnici Centra učinili sve da zaštitimo obitelji koje su nam povjerene. Zbog kontradiktornih informacija zaista želim to vidjeti', rekla je Murganić.

Upitana o navodnim informacijama iz policije da je u obitelji već bilo nasilja i pitanju odgovornosti Centra za socijalnu skrb, Murganić kaže: 'Upravo zbog toga idem dolje. Preozbiljne su to stvari i prevažno mi je da ne bih otišla dolje vidjeti prije svega djecu, informirati se o njihovom zdravlju i vidjeti što smo ili nismo do sada učinili te što moramo u budućnosti učiniti', poručila je ministrica.

Izvijestila je da je iz njezinog ministarstva već krenuo inspekcijski nazor, a angažirana je komora za stručni nadzor kako bi imala sveobuhvatnu sliku, o čemu će, obećala je, izvijestiti javnost.