8 POGINULIH, 43 OZLIJEĐENA

MUP stradalim Česima organizirao let za povratak kućama

Bionic
Reading

Posebni vojni zrakoplov Češke nakratko je sletio u Zračnu luku Zagreb kako bi preuzeo 60-godišnju češku turistkinju, nakon što je oko 18 sati u zadarskoj Zračnoj luci preuzeo 23-roje ozlijeđenih čeških turista, koji su bili smješteni u gospićkoj bolnici

Nesretni češki turisti samo se žele vratiti svojim kućama, nakon što zbog tragične prometne nesreće nisu uspjeli doseći planiranu destinaciju, piše Večernji list. Po one s manjim ozljedama došla je familija i prijatelji.

Okolnosti koje su dovele do prevrtanja autobusa još se istražuju, no čini se da je do nesreće dovela premorenost vozača koji je najvjerojatnije zaspao za upravljačem.

Dvije teško ozlijeđene djevojčice izvan životne su opasnosti, no jedna još uvijek nije pri svijesti.

Zasad nije poznato koliko dugo će teže ozlijeđeni češki putnici biti zadržani na liječenju.

Dopunjeno u 11:30

Veleposlanik Češke Republike Karel Kühnl kazao je da je Češka vlada u 11 sati uputila vojni zrakoplov u Zemunik kako bi u popodnevnim satima njihovi državljani bili prevezeni u Češku.

U zrakoplovu će biti i liječnici i psiholozi.

Na liječenju u Gospiću ostat će još nekoliko dana samo oni pacijenti koji još nisu potpuno spremni za transport.

Kühnl je kazao da se riješava problem što je dio turista izgubio svoje dokumente. "Nadam se da će dio njih nakon izlaska iz bolnice putovnice pronaći među prikupljenom prtljagom no ne budu li nađeni dokumenti, veleposlanstvo će im izdati privremene dokumente", rekao je.

Češki kriminalist psiholog kazao je da su češki pacijenti dobro, a da su njihove psihičke reakcije normalne za situaciju u kojoj su se našli tim prije kad se zna da su neki od njih izgubili rođake i djecu.

Ravnateljica gospičke bolnice Marija Vrkljan Ilijevski istaknula je da je svih 40 čeških pacijenata koji su još u bolnici dobro te da nitko od jučer nije trebao ni jedan nov dijagnostički ili terapijski postupak, što znači da kod nikog nije nastupilo pogoršanje već samo oporavak.

Dopunjeno u 13:00

Jedna djevojčica i 60-godišnjakinja su spremne za transport u Češku ako češka strana to odluči, a jedna djevojčica još nije spremna za to i nalazi se u šok sobi, ali je izvan životne opasnosti.

Pročelnik Zavoda za traumatologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb (Rebro) dr. Slavko Davila izjavio je kako se ta djevojčica nalazi na jedinici intenzivnog liječenja i bez svijesti je. Noćas su joj operirane obje potkoljenice i natkoljenica, djevojčica je stabilno i dalje se nalazi na kirurškoj opservaciji.

Njezina sestra blizanka je pri svijesti. Također joj je tijekom jučerašnjeg dana operirana potkoljenica. Njezino stanje je stabilno i nalazi se na daljnjem promatranju i liječenju.

Dr. Davila je rekao da su djevojčice jučer posjetili roditelji i razgovarali s liječnikom.

U Kliničkoj bolnici Dubrava doznaje se da je 60-godišnja češka državljanka stabilno te da ju idućih dana očekuju operativni zahvati jer je u toj teškoj prometnoj nesreći zadobila nekoliko prijeloma kostiju.

Pacijentica se može transportirati, ako češka strana to odluči, a ako ne operirat će ju idućih dana u Kliničkoj bolnici Dubrava, izjavio je liječnik dr. Duško Jovičić.

Dopunjeno u 15:30

Na zadarski aerodrom Zemunik sletio je Češki zrakoplov Ministarstva obrane sa liječnicima i članovima medicinskog osoblja. Ozlijeđeni Česi popodne ce biti prevezeni natrag u domovinu. Sa zrakoplovom je stigao i Tomas Dub, pomočnik ministra vanjskih poslova republike Češke.

Dopunjeno u 17:00

U bolnici u Gospiću ostaje petero teže ozlijeđenih čeških pacijenata, a ostali su krenuli u Češku prijevozom svojih osiguravajućih društava.

Od 23-oje čeških pacijenata koji su otišli prema Zadru 17-ero njih je u takvom zdravstvenom stanju da mogu sjediti te se do Zemunika prevoze s tri kombi vozila MUP-a, a šest osoba se zbog težih ozljeda prevoze sanitetskim vozila. U koloni je i češki veleposlanik Karel Kuehnl

Češki veleposlanik na odlasku iz Gospića izjavio je da su u ovim tragičnim okolnostima - u kojima je poginulo osmero, a ranjeno 43-oje čeških turista koji su putovali na ljetovanje u Bašku Vodu - ljudi i hrvatske institucije "obavile jako dobar, odličan posao".

Na novinarsko pitanje je li točno da su istražitelji danas bili s pacjentima iz Češke odgovorio je da jesu te da su samo obavili svoj posao i saslušali putnike.

U izjavi Hini sutkinja istrage Dubravka Rudelić potvrdila je kako je danas provela "dokazne radnje saslušanja u sklopu predistražnog postupka" da bi se ustanovilo kako je došlo do te teške prometne nesreće i postoji li nečija odgovornost za to.

Pacijente će u Zemuniku dočekati tim liječnika i psihologa, jer su neki od čeških turista izgubili svoje najbliže a svi su oni u šoku, kazao je veleposlanik.

Prema njegovim riječima sve tri osobe koje su zbog teških ozljeda prevezene jučer u Zagreb stabilno su i dobro se oporavljaju.

Dopunjeno u 18:15

Dvadesettroje čeških turista ozlijeđenih jučer u teškoj prometnoj nesreči kod tunela Krpani na autocesti A1, otputovalo je svojim kućama u Republiku Češku nešto prije 18 sati iz zadarske Zračne luke.

Češki turisti otputovali su prema Brnu posebnim vojnim zrakoplovom Republike Češke u pratnji pomoćnika češkog ministra vanjskih poslova Tomasa Duba, medicinskog osoblja i psihologa.

Za teže ozlijeđene u zrakoplovu su bili posebno pripremljeni bolnički kreveti sa svom potrebnom medicinskom opremom.

Inače, iz gospičke bolnice danas je otpušteno 35 čeških turista, a petero teško ozlijeđenih je zadržano na liječenju. Ostali su otputovali u domovinu u privatnom aranžmanu jer je po neke od ozlijeđenih u Gospić stigla rodbina ili prijevoz osiguravateljskih društava.

Dopunjeno u 20:00

Naime, posebni vojni zrakoplov Češke nakratko je sletio u Zračnu luku Zagreb kako bi preuzeo 60-godišnju češku turistkinju, nakon što je oko 18 sati u zadarskoj Zračnoj luci preuzeo 23-roje ozlijeđenih čeških turista, koji su bili smješteni u gospićkoj bolnici.

Anesteziolog dr. Duško Jovičić iz Kliničke bolnice Dubrava za Hinu je izjavio kako su liječnici procijenili da je stanje njihove 60-godišnje češke pacijentice stabilno i da može podnijeti put do Češke. Rekao je da je češka strana pokazala interes da pacijentica ide letom koji je danas organiziran.

Češku pacijenticu do Zračne luke Zagreb prevezli su vozilom Hitne medicinske pomoći u pratnji liječnika, a u Zračnoj luci preuzeli su je češki liječnici. Ženu u Češkoj očekuje nekoliko operacijskih zahvata, rekao je dr. Jovičić.

Ozlijeđeni češki turisti otputovali su u Češku posebnim vojnim zrakoplovom Republike Češke u pratnji pomoćnika češkog ministra vanjskih poslova Tomasa Duba, medicinskog osoblja i psihologa. Za teže ozlijeđene u zrakoplovu su bili posebno pripremljeni bolnički kreveti sa svom potrebnom medicinskom opremom.