raspisana javna nabava

MUP modernizira sustav uzbunjivanja: Jedna velika županija nema ni sirenu!

28.08.2023 u 19:35

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) odlučilo je krenuti u modernizaciju sustava za uzbunjivanje pa je shodno tome danas raspisalo javnu nabavu za izradu idejnog projekta, nakon čega bi trebale uslijediti nabava i zamjena dotrajale opreme. Procijenjena nabavna vrijednost idejnog projekta iznosi nešto više od 459 tisuća eura s PDV-om

Onaj tko dobije posao morat će odrediti potrebne zahvate i novu opremu za postojeće sirene koje ostaju u sustavu, kao i mjesto, način montaže, zvučnu snagu, područje pokrivenosti zvučnim signalom i usmjerenost širenja zvuka za nove sirene.

Kako se navodi u dokumentaciji, u budućnosti je planirana nabava 115 novih elektroničkih sirena, 21 centralnog uređaja za njihov nadzor i upravljanje, kao i modernizacija 420 postojećih sirena. Vrsta komunikacije treba biti digitalna radioveza MUP-net TETRA. Također, oprema mora podržavati protokol CAP.

Ukupan broj postojećih sirena predviđenih za modernizaciju i uvezivanje u novi sustav upravljanja je 420, od čega 110 elektroničkih i 310 elektromotornih. MUP u dokumentaciji o nabavi projekata navodi da se 'većina postojećeg sustava zasniva na fizički i tehnološki zastarjeloj, nepouzdanoj i neunificiranoj opremi raznih proizvođača i nije u funkciji na cijelom području Republike Hrvatske'.

Kakva je situacija na terenu, svjedoče podaci da se primjerice u Splitsko-dalmatinskoj županiji od 41 sirene s njih 40 upravlja ručno i nisu povezane sa središnjim sustavom, a u Karlovačkoj županiji više ne postoji nijedna sirena. U budućnosti bi ih trebalo biti 12.

Rok za dostavu projekta je 3. listopada, cijena je nepromjenjiva, a MUP bi odluku o odabiru ili poništenju trebao donijeti u roku od 30 dana od roka za dostavu ponuda.

  • +3
Cres: Olujno nevrijeme na sjevernom Jadranu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic