HRVATSKA SE MORA MIJENJATI

Mudrinić je novi šef Vijeća za konkurentnost

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.12.2009 11:40
  • Objavljeno 22.12.2009 u 11:22
Ivica Mudrinić

Ivica Mudrinić

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Nacionalno Vijeće za konkurentnost na svojoj posljednjoj sjednici u 2009. godini potvrdilo je izbor Ivice Mudrinića za novog predsjednika NVK te ostale nove članove - predstavnike Vlade RH, gospodarstva, akademske zajednice i sindikalne središnjice

Nacionalno Vijeće za konkurentnost na svojoj posljednjoj sjednici u 2009. godini potvrdilo je izbor Ivice Mudrinića za novog predsjednika NVK te ostale nove članove - predstavnike Vlade RH, gospodarstva, akademske zajednice i sindikalne središnjice.

Ivica Mudrinić tako je postao treći predsjednik Vijeća od njegova osnutka 2002. i na ovoj je funkciji, kao što je najavljeno prije nekoliko mjeseci, zamijenio dosadašnjeg predsjednika Darka Marinca. Predsjednik Vijeća prema statutu je gospodarstvenik koji se bira na dvije godine s mogućnošću reizbora.

'Hrvatska je u kritičnoj fazi svog razvoja – moramo se mijenjati, a nismo se za to dovoljno osposobili. Hrvatskoj je nužno potreban konsenzus svih snaga o tome kakvu budućnost želimo za 10 ili 15 godina, vizija koja će biti iznad političkih podjela, oko koje ćemo se svi složiti. Nacionalno vijeće za konkurentnost u narednih nekoliko mjeseci će u fokus svog djelovanja staviti upravo stvaranje te zajedničke vizije', rekao je Mudrinić u svom nastupnom govoru.

Nacionalno vijeće za konkurentnost u svibnju ove godine usvojilo je novi Statut kojim je promijenilo način izbora članova Vijeća. Temeljem tih promjena regulirano je da Vijeće kao višepartitno tijelo broji u pravilu 25 članova, i to - deset gospodarstvenika, pet predstavnika Vlade RH, tri predstavnika sindikalnih središnjica, pet predstavnika akademske zajednice te dvije istaknute javne osobe.

Tako će u Vijeću Vladu RH predstavljati Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade i ministar financija, mr. sc. Đuro Popijač, ministar gospodarstva, prof. dr. sc. Ivan Šimonović, ministar pravosuđa, dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, te Petar Čobanković, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Iz redova gospodarstvenika od mogućih deset predstavnika HUP i HGK izabrali su devet među kojima su:

1.Ivica Mudrinić, T-HT, predsjednik Uprave, predsjednik NVK
2.Božo Prka, Privredna banka Zagreb, predsjednik Uprave
3.Emil Tedeschi, Atlantic grupa, predsjednik Uprave
4.Ljerka Puljić, Agrokor, starija izvršna potpredsjednica
5.Domagoj Ivan Milošević, Pastor grupa, predsjednik Uprave
6.Filip Filipec, Tehnika, predsjednik Uprave
7.Ivica Čačić, Hotel Partner, direktor
8.Ante Mandić, IN2, predsjednik Uprave
9.dr. Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, zamjenik guvernera

Deseti član bit će izabran na sljedećoj sjednici Vijeća, budući da u HGK još uvijek traju konzultacije.

Ujedno su potvrđeni nominirani članovi iz redova tri sindikalne središnjice - Ana Knežević, predsjednica Saveza Samostalnih sindikata Hrvatske, Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, te Damir Jakuš, predsjednik udruge radničkih sindikata Hrvatske. Akademsku zajednicu u Vijeću će predstavljati dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Slavica Singer, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, te mr. sc. Goran Radman, dekan Veleučilišta Vern.

Vijeće će na sljedećoj sjednici u siječnju 2010. izabrati i tri potpredsjednika – po jednog iz redova gospodarstvenika, sindikata i akademske zajednice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi