BARACK OBAMA SMATRA

Mubarak mora učiniti više

11.02.2011 u 09:27

Bionic
Reading

Predsjednik SAD-a Barack Obama kazao je u četvrtak kako egipatska vlast treba učiniti još neke 'vjerodostojne, konkretne i jasne' korake na putu prema demokraciji, no da to još uvijek nije učinila.

'Egipatskom narodu rečeno je da je u tijeku prijenos vlasti, ali još uvijek nije jasno da li je ta tranzicija brza, značajna ili dovoljna', kazao je Obama u izjavi objavljenoj nakon što je egipatski predsjednik Hosni Mubarak najavio da će dio svojih ovlasti prenijeti na potpredsjednika Sulejmana.

Obama je u izjavi, između ostalog, naveo kako velik broj Egipćana nije uvjeren u ozbiljne namjere svoje vlade na putu prema demokraciji premda je, kako dodaje, obveza vlade izjašnjavati se jasno, kako prema egipatskom narodu, tako i prema svijetu.

Vjerujemo da se univerzalna prava egipatskog naroda moraju poštovati i da njihovi zahtjevi moraju biti ispunjeni. Vjerujemo da tranzicija mora iskazati neopozivu političku promjenu, kao i da sadržajni pregovori s opozicijom i egipatskim civilnim društvom moraju donijeti odgovore na ključna pitanja za egipatsku budućnost, kazao je Obama.

Zbog toga ćemo, kako je rekao, potaknuti egipatsku vlast da objasni promjene koje je učinila, kao i svaki korak u procesu prema demokratizaciji i reprezentativnoj vladi koju traži egipatski narod.

Obama je naveo da treba prekinuti s nasiljem i da je neophodno da vlasti ne odgovore represijom i brutalnošću na aspiracije svog naroda. 'Glas egipatskog naroda mora se čuti', kazao je Obama.

'Egipatski narod jasno je dao do znanja da se više ne želi vraćati na ono što je bilo prije: Egipat se promijenio i njegova je budućnost u rukama njegovog naroda', kazao je Obama poručivši kako nadalje, i u teškim vremenima kroz koje prolazi, egipatski narod ima prijatelja u Sjedinjenim Državama.