ZATOPLJENJE U REGIJI

Mrkić: I Srbija bi željela isprike od susjeda

07.05.2013 u 15:09

Bionic
Reading

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić ocijenio je u intervjuu za Večernje novosti od utorka da odnosi među državama u regiji, od vremena raspada SFRJ, nikada nisu bili bolji nego što su danas te istaknuo i da bi procesu pomirenja pridonijelo da pojedini politički čelnici iskažu poštovanje i srpskim žrtvama ratnih sukoba iz 90-ih godina

Mrkić je rekao da se nova vlada u Srbiji dokazala 'vrlo konkretnim djelovanjem, da želi jače veze sa svojim susjedima', podsjetivši da je Beograd potpisao desetak sporazuma, a u tijeku su pripreme još dvadesetak sporazuma sa svim državama u susjedstvu.

Srbijanski šef diplomacije nije posebno izdvojio nijednu od zemalja regije, ali je spomenuo da se s hrvatskom kolegicom Vesnom Pusić susreo 'barem pet puta' te da ima redovite kontakte i s ostalim ministrima vanjskih poslova svih bivših republika SFRJ, kao i s ministrima iz Bugarske, Rumunjske, Grčke, Italije, Mađarske.

'Razmjenjujemo stajališta o svim pitanjima bez okolišanja... U regiji više nema užarenih pitanja i smjelo idemo u rješavanje svih preostalih. O tome idu li odnosi na bolje - više nema dileme, uvjeren sam, ni kod koga u našem okruženju', istaknuo je Mrkić za Večernje novosti.

Istodobno, on je na pitanje očekuje li i da vodstva drugih država upute ispriku i Srbiji zbog događaja iz prošlosti, naglasio kako 'ne treba posebno naglašavati koliko bi za jačanje procesa pomirenja značilo da pojedini političke vođe susjednih zemalja odaju poštu nedužnim srpskim žrtvama proteklih ratova'.

'Pokajanje je istinsko i najbrže dotakne srce ako je međusobno. U pogledu raspoznavanja činjenice da su i Srbi u građanskim ratovima 90-ih godina bili žrtve, čini mi se da ima sve više znakova u prilog tome', ocijenio je srbijanski ministar vanjskih poslova u intervjuu Večernjim novostima.