POTVRDILA PUSIĆ

Mrak Taritaš kreće u bitku s Bandićem i Švaljekicom

07.03.2015 u 20:54

Bionic
Reading

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić potvrdila je u subotu kako će ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš biti kandidatkinja HNS-a za gradonačelnicu Zagreba

'Ne samo da bi ona mogla dobro obavljati, već se ona i dokazala s obzirom da iza sebe ima dugu karijeru u Gradu, ali i aktualnom Ministarstvu koje vodi. Smatram da za Grad Zagreb imamo odličnu kandidatkinju i nekoga tko može držati red, zna posao i polaže račune za svoja obećanja', kazala je Pusić u Đurđevcu, gdje je vodsvo stranke razgovaralo o programu i ciljevima ALDE grupe, koja okuplja liberale u Europskom parlamentu.

Pusić je ponovila i kako Hrvatska neće biti prepreka susjedima na putu ulaska u Europsku uniju. 'Naša otvorena pitanja sa susjedima rješavat ćemo bilateralno. Svaka zemlja koja je u stanju zadovoljiti stotine mjerila i preduvjeta za otvaranje 35. poglavlja, i sve zahtjeve i preduvjete za zatvaranje, je zemlja koja je prošla transformaciju prema EU standardima i može postati članicom', smatra Pusić. Dodala je, međutim, kako će inzistirati na tome da se ispune svi kriteriji koje je i Hrvatska morala zadovoljiti.

O prelasku HNS-ove saborske zastupnice Vesne Sabolić u Reformiste Radimira Čačića, Pusić je rekla kako se očito radi o kalkulantskom potezu. 'To je očito vezano uz procjenu ima li šanse na sljedećim parlamentarnim izborima doći na listu ili ne. Budući da je situacija takva da se posao u tamošnjoj županiji nije odradio, šanse nisu bile realne. Nama je veći problem činjenica da se neke grupe u pojedinim sredinama na jugu zemlje koje su izašle iz stranke sada žele vratiti. Međutim, mi smo se konsolidirali i za time nema potrebe', istaknula je Pusić.

Nakon što je kolegicama čestitala sutrašnji Dan žena, Pusić je istaknula kako društvo počinje nazadovati u trenutku kad odustane od napora da ljudi budu ravnopravni. 'Zbog toga HNS nikada neće odustati od borbe za 50 prema 50. Pola svega jest žensko, a pola muško. Jasno je da je ljudska vrsta podijeljena na pola i zastupljenost treba biti takva', rekla je Pusić i dodala kako je i ravnopravnost spolova jedan od razloga današnjeg okupljanja u Đurđevcu.

Sonja König, predsjednica Ženske inicijative HNS-a i saborska zastupnica pohvalila novi izborni zakon, po kojemu će se diskvalificirati liste za parlamentarne izbore koje ne udovoljavaju tzv. ženskoj kvoti.


'Pitanje rodne ravnopravnosti koje promoviramo u HNS-u nije samo pitanje ljudskih prava nego i razvoja i kvalitete društva', rekla je König, koja smatra da je Hrvatska još uvijek patrijarhalna, zbog čega se žene teže odlučuju na uključivanje u politiku. U HNS-u to žele promijeniti pa su predstavili fotografski natječaj koji kreće simbolično od Dana žena, 8. ožujka, a nosi naziv Žene i politika.

Pozvali su sve zainteresirane da se pridruže i šalju fotografije s temom aktivnosti žena u politici. Fotografije će objaviti na prigodnoj izložbi, a predviđeno je i mnoštvo nagrada. Glavna je put za dvije osobe u Bruxelles te obilazak Europskog parlamenta u društvu Joze Radoša, HNS-ova europarlamentarca koji je kazao kako u svojim nastojanjima podupire Žensku inicijativu HNS-a.

'Njemački je Bundestag, primjerice, jučer izglasao Zakon po kojem žene trebaju biti u 30 posto nadzornih odbora velikih tvrtki. Dakle, ide se i dalje, ne samo 'žene i politika' nego 'žene i biznis'', pridodao je Radoš.