VICEKANCELAR WESTERWELLE:

'Možete se osloniti na Njemačku'

kosor_westerwelle10-250810

kosor_westerwelle10-250810

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Njemački vicekancelar i ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u srijedu je izjavio da je na putu prema Europskoj uniji (EU) Hrvatska dospjela u završnu fazu pristupnih pregovora te da bi, uz mobilizaciju svih snaga, pregovore mogla zaključiti sljedeće godine.

"Na putu prema EU-u Hrvatska je dospjela u ciljnu ravninu. Ako u tom finišu uloži sve snage pristupni bi pregovori mogli biti okončani već početkom sljedeće godine", kazao je Westerwelle u govoru održanom u palači Narodnog doma na zagrebačkom Gornjem gradu nakon razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor

Također je dodao da će naredna godina biti velika godina za Hrvatsku i zbog 20. obljetnice stjecanja nezavisnosti.

Ocijenio je da je put u EU mukotrpan, ali da se isplati. "Europa znači više slobode, više sigurnosti i više blagostanja", kazao je njemački šef diplomacije. Prema njegovim riječima, Hrvatska je za svoje pristupanje EU-u naporno radila.

"Njemačka je Hrvatsku na tom putu podupirala od samog početka ... u njemačku vanjsku politiku možete se pouzdati", poručio je i podsjetio na Hansa-Dietricha Genschera koji je bio izvrgnut mnogim kritikama zbog zalaganja za priznavanje Hrvatske.

"Unatoč otporima, slijedio je svoje uvjerenje, a povijest je njemu i njegovom vizionarstvu dala za pravo. Jednako kao i tada, tako se i u budućnosti možete osloniti na potporu Njemačke", rekao je Westerwelle

Pohvalio je rezultate koje je Hrvatska postigla u borbi protiv korupcije, ali je i dodao da u reformi pravosuđa još ima posla. Također se osvrnuo i na rješavanje graničnog spora sa Slovenijom i istaknuo da je dogovor između dvije zemlje "uzor za cijelu jugoistočnu Europu".

Govoreći o globaliziranom društvu, kazao je da se europske države mogu mnogo bolje potvrditi u sklopu Unije no same. "EU je u procesu globalizacije naš jamac blagostanja", rekao je Westerwelle

Ocijenio je da pred Unijom sada stoje tri velike zadaće - dovršiti proces unutrašnjeg ujedinjenja Europe, dugoročno osigurati stabilnost gospodarske i monetarne unije i pobrinuti se da Europa ostane djelotvorna.

Izrazio je optimizam glede budućnosti Europe jer EU, kako je kazao, "utjelovljuje vladavinu prava, dostojanstvo čovjeka i individualna prava slobode svih, a posebice manjina".

Njemački ministar sastao se u srijedu i sa svojim hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem, koji je i najavio njegov govor u Narodnom domu.

"Njemačka je podržavala Hrvatsku od njezine samostalnosti, preko članstva u NATO-u, a podržava ju i u završnoj fazi pregovora s EU-om", rekao je Jandroković u svom govoru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi