županijska uprava za ceste

Možemo! prozvao HDZ-ovu županicu zbog šutnje o nezakonitom kadroviranju

23.03.2022 u 12:50

Bionic
Reading

Karlovački ogranak platforme Možemo! u srijedu je upozorio na nezakonitosti rada i kadroviranja u Županijskoj upravi za ceste (ŽUC), a županicu Martinu Furdek Hajdin (HDZ) prozvali su da ne poduzima ništa unatoč izvidima Službe za nadzor radnih odnosa Državnog inspektorata

Iz Možemo" su u priopćenju, kako kažu, iznijeli kronologiju prošlogodišnjeg nestatutarnog izbora ravnatelja ŽUC-a i njegova savjetnika, ističući da "ni velike komedije i intrige ne mogu nadmašiti HDZ-ov smisao za farsu".

Podsjećaju da se županica prošlog mjeseca na Županijskoj skupštini za svoje nedjelovanje opravdala tajnošću izvida, zbog čega ne može ništa ni komentirati te da prepušta tijelima javnog progona da obave svoj dio posla.

Upravo suprotno, smatraju u Možemo!, županica je sama trebala istupiti javno o tome čim se još 4. siječnja aktivirala Služba za nadzor radnih odnosa Državnog inspektorata oko prošlogodišnje provjere uvjeta natječaja za izbor ravnatelja.

Napominju da je lani 1. listopada na snagu stupila odluka Županijske skupštine o razrješenju dotadašnjeg v. d. ravnatelja Stjepana Turkovića i imenovanju Darka Bebića za novog ravnatelja ŽUC-a, da je istoga dana okončan natječaj za savjetnika ravnatelja te je novoizabrani ravnatelj Bebić potpisao odluku o izboru Turkovića za svoga savjetnika.

U karlovačkom Možemo! ističu je Turković u postupku razgovora s kandidatima obavio razgovor sam sa sobom i "sam za sebe pripremio odluku o odabiru samoga sebe za savjetnika novoga ravnatelja“, a odluku o odabiru Bebić je odmah i potpisao.

Županici Furdek Hajdin poručuju da bi trebala pogledati Zakon o ustanovama po kojem njima upravlja upravno vijeće, a ne ravnatelj, kako piše i u Statutu ŽUC-a koji dobio suglasnost Karlovačke županije kao osnivača.

Na internetskoj stranici ŽUC-a stoji da je Bebić od 2011. profesionalno obnašao dužnost tajnika Županijske organizacije HDZ-a Karlovačke županije.