pogled u budućnost

Možemo!: HEP mora ostati u državni i investirati u velike solarne elektrane

11.04.2024 u 12:20

Bionic
Reading

Stranka Možemo! predstavila je u četvrtak klimatske i politike sigurnosti poručivši kako, u svjetlu rekordnih globalnih temperatura, Hrvatska mora preuzeti proaktivnu ulogu u suočavanju s klimatskim promjenama i postaviti temelje za zelenu reindustrijalizaciju

"U 2023. godini globalne temperature značajno su probile rekorde najtoplijih mjeseci i godina, temperature u Hrvatskoj za 2,4 stupnja su više u odnosu na prosjek od 1950. do 1980.", rekao je Gordan Bosanac, koordinator tematske grupe Ljudska sigurnost.

U odgovoru na ove izazove, smatra Bosanac, Hrvatska mora jačati svoje znanstvene, tehnološke i institucionalne kapacitete.

Europski sud za ljudska prava presudio je da države koje ne štite svoje građane od klimatskih promjena krše Europsku konvenciju o ljudskim pravima, napomenuo je.

U Možemo!  kao prioritete izdvajaju prilagodbu protokola zaštite na radu na način da su poslodavci obvezni osigurati adekvatne uvjete rada pri visokim temperaturama, educiranje mladih o ekološkoj održivosti, kao i kreiranje zelenih otoka, parkova i urbanih šuma. Također stavljaju naglasak na energetsku obnovu i ugradnju sustava za rashlađivanje u objektima , razvoj infrastrukture za sprječavanje posljedica podizanja razine mora u priobalju, kao i ulaganja u protupoplavne sustave i mjere zaštite poljoprivrednih površina.

Planiraju, kažu, osnovati i izvanproračunski fond civilne zaštite i poboljšati uvjete rada i plaće vatrogasaca te jačati sustav civilne zaštite.

Koordinatorica stranke Sandra Benčić, govoreći o zelenoj reindustrijalizacijin posebno je istaknula veće iskorištavanje Sunčeve energije odnosno solarizaciju Hrvatske.

„HEP mora ostati u državnom vlasništvu , želimo ga kapacitirati da bude investitor u velike solarne elektrane”, kazala je.

Naglasila je i važnost investicija u javni prijevoz koje se temelje na nefosilnim gorivima, od elektrifikacije pruga do javnog prometa.

Na novinarski upit Benčić je ponovila kako Možemo! neće podržati ni jednu vladu u kojoj sjede desne stranke kao što je Domovinski pokret.

"Vjerujemo da ćemo zajedno s koalicijom oko SDP-a i drugim strankama oko centra uspjeti formirati većinu, u slučaju pat pozicije, da se to ne dogodi, naravno da nećemo dati da HDZ dođe na vlast", rekla je.

U slučaju da od centra do lijevo nema većine, dodala je, spremni su iz parlamenta podržavati SDP-ov vladu i njihovih koalicijskih partnera kao manjinsku vladu.