SVIJET STREPI

Može li snijeg zaustaviti sjevernokorejsku raketu?

10.12.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Dok Sjeverna Koreja privodi kraju pripreme za drugo lansiranje rakete dugog dometa u 2012., koja će imati istu putanju kao i ona čije lansiranje nije uspjelo u travnju ove godine, zabrinuti Japan počeo je razmještati projektile-presretače Patriot u smjeru Istočnokineskog mora i Japanskog mora

Istovremeno, SAD pokušava odgovoriti Pjongjang da otkaže drugo lansiranje rakete ove godine, jer se sumnja da se radi o lansiranju balističke rakete koja može nositi nuklearnu bojevu glavu.

Pjongjang je najavio da će datum lansiranja biti između 10. i 22. prosinca, u vremenu između sedam sati i podneva po lokalnom vremenu.

Spekulira se kako bi se sjevernokorejsko lansiranje rakete moglo poklopiti s godišnjicom smrti Kim Jong-una 17. prosinca ili s južnokorejskim predsjedničkim izborima 19. prosinca.

Međutim, američki think-tank kaže da bi planirano sjevernokorejsko lansiranje rakete moglo biti odgođeno zbog snažnog snijega, javlja Voice of America.

Američko-korejski institut na Sveučilištu Johns Hopkins izjavio je u petak da najnovije satelitske snimke sugeriraju da pripreme na otvaranju satelitske stanice Sohai idu 'sporije nego što se ranije izvještavalo'.

Lansiranje sjevernokorejske rakete