OBJAVA KANDIDATURE

Može li DeSantis istisnuti Trumpa u utrci za Bijelu kuću i što s tim ima Elon Musk?

24.05.2023 u 16:56

Bionic
Reading

Predajom izjave o kandidaturi američkom saveznom izbornom komitetu i očekivanoj objavi kandidature za predsjedničke izbore 2024., republikanski guverner Floride Ron DeSantis danas i formalno postaje najveći suparnik bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu u utrci za Bijelu kuću. DeSantis će veliku vijest obrazložiti u intervjuu uživo s direktorom Twittera Elonom Muskom, a nakon toga objavit će i video snimljen za svoju kampanju

Kompliciran odnos između DeSantisa i Trumpa time će postati još složeniji. Nekadašnje suradnike - Trump je 2018. godine bio velika podrška DeSantisu na izborima za guvernera - sada očekuje bespoštedna borba do političkog istrebljenja. To ne čudi kada se zna da je 44-godišnji DeSantis ideološki zapravo mlađa verzija Trumpa, ali uglađenog ponašanja i lišen pravosudnih utega. Njegova biografija idealna je u okvirima republikanskih glasača, osobito po pitanju zasluga za floridske zakone o posjedovanju oružja, zabranu tematiziranja seksualne orijentacije u školama i dodatno limitiranje pobačaja.

DeSantis se profilirao kao republikanski političar koji može polučiti rezultate, a njegova spremnost da se uhvati u koštac s velikim korporacijama, za koje smatra da promiču liberalnu agendu, sugerira da će mu svjetonazorska pitanja u kampanji biti važnija od gospodarskih. Najbolje to ilustrira njegova svađa s Disneyjem, koja je počela kada je ta velika korporacija sa sjedištem na Floridi kritizirala tamošnji zakon o ograničavanju mogućnosti rasprave o seksualnosti i rodnom identitetu u školama. Eskalacija borbe s jednim od najvećih poslodavaca na Floridi može biti itekako rizična, ali DeSantis očito nastoji pridobiti Trumpove glasače.

Što je sljedeće?

Republikanski birači trebaju odlučiti tko će se iz njihove stranke sučeliti s demokratom Joeom Bidenom u studenom 2024. Kandidati će ovo ljeto započeti seriju televizijskih debata, a unutarstranački izbori u svakoj državi - tzv. primarni izbori - počinju u veljači 2024. Pobjednik će biti 'okrunjen' na republikanskoj konvenciji idućeg ljeta.

Međutim, da bi osvojio republikansku nominaciju, morat će uvjeriti neke manje entuzijastične pristaše Trumpa da je upravo on bolji izbor od ostalih protukandidata. Pritom DeSantis ima jednu veliku prednost - mnogo novca. Krajem travnja guverner Floride raspolagao je s 88 milijuna dolara u svom izbornom fondu Prijatelji Rona DeSantisa, izvorno utemeljenom za njegov reizbor na Floridi, ali prenosiv i na kampanju za predsjedničku kandidaturu, javlja BBC. S druge strane, Trump je prijavio ukupno 18,8 milijuna dolara, prikupljenih u prva tri mjeseca 2023., s 13 milijuna dolara na glavnom računu kampanje. Drugi republikanski predsjednički kandidati imaju još manje gotovine.

Guverner Floride također je brižno peglao imidž na terenu posljednjih mjeseci, šarmirajući lokalne dužnosnike i moćnike u saveznim državama ključnima za republikansku nominaciju. Ipak, nije jednostavno držati korak s Trumpom.

  • +6
Ron DeSantis Izvor: EPA / Autor: KIMIMASA MAYAMA / POOL

Prošlogodišnje ankete pokazivale su da ima prednost u odnosu na bivšeg predsjednika, no sada je Trump opet u vodstvu, a guverner Floride prilično zaostaje. Mnogi mu zamjeraju 'hladnoću' u odnosu na Trumpa, a potencijalni mecene sve više gube entuzijazam. Osobito su iznervirani svi oni koji su platili mnogo novca da budu u istoj prostoriji s DeSantisom, a on im nije posvetio ni minutu svog vremena.

'On je robot, nema opuštenu osobnost', sumirala je Myra Adams, kolumnistica i politička strateginja s Floride, sudionica republikanskih predsjedničkih kampanja 2004. i 2008. 'On bi trebao biti sljedeća generacija. Trebao bi biti mlađi, pametniji, okretniji Trump. Ali brojke mu ne idu na ruku', dodala je.

Faktor Musk

Brojke se, naravno, mogu mijenjati. Još uvijek postoji mogućnost da se okolnosti poprave ili da bivši predsjednik posrne pod teretom nagomilanih pravnih problema. DeSantis bi u konačnici mogao završiti kao republikanski kandidat i naći se pred nizom novih izazova u borbi protiv Bidena.

  • +13
Elon Musk Izvor: EPA / Autor: Alexander Becher

Objavom kandidature tijekom intervjua uživo na Muskovu Twitteru, guverner Floride zaobilazi tradicionalnije metode pokretanja kampanje, poput velikog političkog skupa, TV intervjua ili lansiranja promotivnog videa. Musk tvrdi da neće podržati nijednog kandidata 'u ovom trenutku'. Iako je 2020. glasao za Bidena, a sebe opisuje kao centrista, lani je rekao da bi podržao DeSantisa ako se kandidira za predsjednika.

Pojavljivanje DeSantisa na Twitterovoj platformi Spaces omogućit će mu da oslušne veliku bazu Muskovih obožavatelja. Većina konzervativaca sklona je Musku otkako je kupio Twitter, pa bi ovo mogao biti i znak Trumpu da mu guverner Floride neće tek tako prepustiti online bojno polje. Trump je bio prisiljen napustiti Twitter nakon napada na američki Kapitol 6. siječnja 2021. te je pokrenuo vlastitu društvenu mrežu Truth Social.