PRAVDA IZ STRASBOURGA

Može li cijepljenje protiv koronavirusa postati obvezno? 'Sasvim sigurno će presuda otvoriti niz polemika i rasprava'

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 09.04.2021 22:25
  • Objavljeno 09.04.2021 u 22:25
Snježana Vasiljević

Snježana Vasiljević

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/Sanjin Strukic/PIXSELL

Povijesnom presudom Europski sud za ljudska prava odlučio je da je obvezno cijepljenje legalno. Presuda je donesena u tužbi koju su podnijeli roditelji čija djeca nisu smjela u vrtić jer nisu cijepljena

Roditelji iz Češke čija djeca nisu smjela u vrtić jer nisu cijepljena pravdu su potražili na Europskom sudu za ljudska prava. Sud je presudio u korist države budući da smatra da je obvezno cijepljenje djece legalno.

"Naglašava da je politika uvjetovanja od strane države s ciljem očuvanja javnog zdravlja legitimna i da je miješanje u pravo na privatan život, kako su naveli češki podnositelji, zapravo bilo opravdano", rekla je Snježana Vasiljević, izvanredna profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu, za Dnevnik Nove TV.

>>> Europski sud za ljudska prava presudio: Obvezno cijepljenje je legalno

Radi se o slučaju iz vremena prije pandemije. Sud navodi da nije bilo kršenja Europske konvencije o ljudskim pravima.

"Kad važemo između jednog prava –u ovom slučaju pravo roditelja da zaštiti svoje dijete od mogućih posljedica cijepljenja – u odnosu na zaštitu interesa i zdravlja svekolike populacije – odnosno, u ovom konkretnom slučaju, djece – prevagnut će interes djece", objasnila je Vasiljević.

Ova bi presuda mogla biti temelj za odluku vlasti da cijepljenje protiv koronavirusa postane obvezno.

"Sasvim sigurno će ova presuda otvoriti niz polemika i rasprava upravo na tu temu obveze cijepljenja", rekla je Vasiljević.

U Hrvatskoj cijepljenje protiv korone nije obavezno

U Hrvatskoj su obvezna cjepiva protiv 11 bolesti poput tuberkuloze, a trend cijepljenja posljednjih godina raste.

"Imamo izrazito dobar kalendar cijepljenja. On je izrazito važan za našu populaciju i sve građane pozivamo da se odazovu na to cijepljenje", rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ističe da, iako je cijepljenje jedini izlazi iz trenutačno sve teže situacije, "to nije razlog da bi se mijenjala ona odluka o dobrovoljnosti kad je u pitanju cijepljenje".

Premijer je rekao da računa na odgovornost građana.

"Mi smo, kao i sve druge vlade, kazali da je cijepljenje dobrovoljno. Ja sam uvjeren da su naši ljudi razumni, racionalni i svjesni ugroze koja postoji", rekao je Andrej Plenković.

  • +15
  • +12

Velika gužva za cijepljenje protiv Covida 19

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!