BRITANSKI MINISTAR HAGUE

Možda je Asad dosad već uklonio tragove kemijskog oružja

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague izjavio je da je sirijski režim predsjednika Bašara al-Asada dosad možda i uklonio sve dokaze o nedavnim napadima kemijskim oružjem u Damasku, javlja dopisnik agencije Anadolija

'Postoji mogućnost da su uništeni svi tragovi napada kemijskim oružjem u Siriji', rekao je Hague. Nakon što je sirijska vlada dozvolila istražiteljima Ujedinjenih naroda (UN) da ispitaju područje Damaska na kojem je, prema tvrdnjama pobunjenika, sirijska vojska kemijskim oružjem usmrtila više od 100 civila, Hague je istaknuo da su tragovi napada kemijskim oružjem možda već uništeni i uklonjeni.

Dodao je da dosadašnji podaci govore da je za napad kemijskim oružjem odgovorna sirijska vojska i predsjednik Asad.

'Ne smijemo dozvoliti da se kemijsko oružje u 21. stoljeću koristi bez sankcija i zato mislim da je vrlo važno da se pošalje jasna i snažna poruka Asadu, ali i svim drugim mračnim silama koje mučiteljski ubijaju svoj narod. Korištenje kemijskog oružja je prelazak crvene linije. Svijet mora reagirati na prelazak kritične linije', tvrdi britanski ministar.

On je i jučer kazao kako vjeruje da iza napada kemijskim oružjem u Damasku stoji sirijski režim lojalan predsjedniku Asadu.

S druge strane, UN-ovi stručnjaci za kemijsko oružje posjetit će u ponedjeljak područja navodne upotrebe otrovnog plina u Siriji, što označava početak njihove istrage, priopćeno je iz Ujedinjenih naroda.

Ured glavnog tajnika Ban Ki-moona priopćio je u nedjelju da je Sirija obećala da će se pridržavati primirja u predgrađima Damaska dok UN-ov tim bude provodio svoje istraživačke aktivnosti.