ZAŠTO

Motiv masakra u Splitu i dalje nejasan

26.05.2009 u 20:02

Bionic
Reading

Premda je policijski očevid u obiteljskom stanu Zaradić na splitskom Pazdigradu završen oko 3.30 sati u utorak ujutro, još uvijek nikom nije poznat motiv ubojstva i samoubojstva

Što je natjeralo oca obitelji, četrdesettrogodišnjeg Ljubomira, da iz automatske puške pobije svoju obitelj, suprugu Orianu (38), sina Trpimira (10) i malenu kćerkicu Deni (5), može se samo nagađati.

Kako Slobodna Dalmacija doznaje od Ninoslava Ćurića, načelnika Operativnog komunikacijskog centra Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, oružje kojim je zločin počinjen, a riječ je o automatskoj puški istočno-njemačke proizvodnje, pronađeno je ispod tijela počinitelja trostrukog ubojstva.

Položaj njegova tijela i oružja, kao i karakteristične rane na glavi, ukazuju na to da je riječ o samoubojstvu, premda nije ostavljeno nikakvo oproštajno pismo. Preklopnik na pušci je pak bio namješten na rafalnu paljbu.

Kako je pokojni Ljubomir Zaradić bio pripadnik 115. imotske brigade Hrvatske vojske, možemo pretpostaviti da je pušku nakon rata zadržao kao trofejno oružje, no automatsko se oružje, trofejno ili ne, nikako ne može legalizirati.

U rano jutro ponedjeljka, najvjerojatnije oko 6 sati, Ljubomir je ušao u spavaću sobu i rafalom ubio svoju suprugu i kćerkicu koja je s njom bila u bračnom krevetu.

Potom je ušao u dječju sobu i ubio svojeg sina, a nedugo nakon toga, na podu dječje sobe, presudio je sam sebi pucajući si u glavu. Policija pretpostavlja da su i majka i djeca u tom trenutku strave spavala, vjeruju i da je Zaradić ovaj zločin počinio u teškom duševnom rastrojstvu. Sve se to odigralo jako brzo.

'Dvadeset godina radim u policiji i ne sjećam se nečeg sličnog', rekao nam je Ćurić, dodajući da inspektori još uvijek razgovaraju s članovima obitelji i susjedima, provjeravaju pozive na mobitelima pokojnih supružnika...

Potvrdili su nam da pokojni Ljubomir nije bio evidentiran u policijskim dosjeima, nije bilo nikakvih pritužbi na eventualno obiteljsko nasilje, dapače, svi susjedi s kojima su razgovarali redom tvrde da je bila riječ o iznimno plemenitoj mladoj obitelji, da su i Ljubomir i Oriana bili nježni i pažljivi roditelji, privrženi svojem dječaku i djevojčici. Tim više ih je ovaj užasan zločin zgrozio.

'Mogu vam potvrditi da ženska osoba i djeca imaju brojne strijelne rane na prsištu i trbuhu, dok muškarac ima prostrijelnu ranu podbratka i glave', rekao je sudski patolog dr. Antonijo Alujević koji, priznao je, ovakav slučaj u svojoj karijeri nije vidio.

Pretpostavlja da je ovako što vidio samo kolega mu dr. Ilija Kučina, koji je forenzički obradio žrtve slučaja Voškion u Puli.

U Osnovnoj školi Split 3, čiji je četvrti razred pohađao maleni Trpimir – tišina i šok. Školska klupa s upaljenom svijećom, buketom bijelog cvijeća i fotografijom 'Trpija', kako su malog nogometaša školski prijatelji zvali – kao podsjetnik da je još prošli tjedan dijelio s njima školske hodnike.

Ravnatelj Zdravko Delaš
kaže da je stručna služba škole zajedno s Kriznim štabom Županije splitsko-dalmatinske u utorak organizirala zajednički školski sat učenika i roditelja Trpimirovog razreda, kako bi djeci čim više umanjila posljedice za njih izrazito traumatičnog događaja.

Susjeda pokojne obitelji Kate Drnasin je u suzama ponovila da je bila riječ o finim i krasnim ljudima, o djeci koja su bila pristojna i dobro odgojena.

'Maleni bi mi uvijek pozvonio na vrata po povratku iz škole', rekla je plačući.

Pokojni je Ljubomir, podsjećamo, radio kao turistički inspektor pri Državnom inspektoratu, ali nitko od njegovih bivših kolega nije htio govoriti o zločinu, kao ni u poslovnici Fine, gdje je radila pokojna Oriana Zaradić.