prozivaju ga za izborni inženjering

Most traži da se Komšića proglasi 'personom non grata' u Hrvatskoj

03.10.2022 u 12:01

Bionic
Reading

Most je na Facebooku objavio da službeno pokreću proceduru da se Željka Komšića proglasi osobom nepoželjnom u Hrvatskoj

'Klub zastupnika Mosta upućuje zaključak u saborsku proceduru kojim se obvezuju Vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da Komšića proglase nepoželjnim/personom non grata u Republici Hrvatskoj. Mnogi su to zazivali i najavljivali, ali vrijeme je da se to konačno i pokrene kroz formalnu proceduru', poručili su iz Mosta.

Kako navodi N1, zaključak je potpisao Božo Petrov, predsjednik stranke Most i predsjednik Kluba zastupnika Mosta u Hrvatskom saboru.

'Sukladno članku 10. Ustava RH, ovim zaključkom se obvezuje Vlada RH da u Republici Hrvatskoj proglasi nepoželjnim Željka Komšića zbog sustavnog uzurpiranja prava Hrvata u Bosni i Hercegovina na način da aktivno sudjeluje u izbornom inženjeringu, kojim se nelegitimno postavlja na položaj predstavnika hrvatskog naroda pomoću glasova drugog naroda u Bosni i Hercegovini. Vladu RH se podsjeća kako je Republika Hrvatska jedan od jamaca Daytonskog mirovnog ugovora, stoga ima dodatnu obavezu skrbiti o pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini koja su zajamčena istim ugovorom', stoji u zaključku kluba Mosta.

Podsjetimo, Komšić, čelnik Demokratske fronte, glatko je na nedjeljnim izborima pobijedio Borjanu Krišto iz HDZ-a BiH u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Čelnici većine stranaka s hrvatskim predznakom Komšića ne smatraju legitimnim predstavnikom Hrvata u BiH jer ga većinom biraju građani koji žive na područjima na kojima živi bošnjačka populacija. Međutim njegova kandidatura zakonski nije sporna jer po izbornom zakonu BiH nigdje ne piše da Bošnjaci ne smiju birati hrvatskog člana Predsjedništva i obratno.

  • +5
Obraćanje Željka Komšića Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic