SLUŽBENO JE!

Most prihvatio prijedlog HDZ-a, Petrov će biti predsjednik Sabora dvije godine

Bionic
Reading

Nacionalno vijeće Mosta prihvatilo je prijedlog HDZ-a o ustroju nove Vlade koju će sastaviti s HDZ-om

Izvijestio je o tome Most priopćenjem, a tportal je dobio i potvrdu iz HDZ-a.

Prema tom prijedlogu, Mostu bi pripala četiri ministarstva - MUP, pravosuđe, uprava i zaštita okoliša. Uz to, Most bi imao jednog potpredsjednika Vlade te mjesto rotirajućeg predsjednika Sabora. Na čelu Sabora prve dvije godine bi bio Božo Petrov, a druge dvije HDZ-ov Gordan Jandroković

Zanimljivo je da će se Ministarstvu zaštite okoliša pripojiti energetika, koja je dosad bila u sastavu Ministarstva gospodarstva. Također, Most će u Vladi kontrolirati i cijelo vodno gospodarstvo, kao i javnu tvrtku Hrvatske vode.

Iako će Mostov ministar u resoru imati i energetiku, to ipak ne znači da će sve energetske državne tvrtke biti pod njegovom kontrolom. Realno je, doznajemo u Mostu, da se kontrola nad energetskim tvrtkama (INA, HEP, Janaf, Plinacro itd.) podijeli s partnerima iz HDZ-a.

Podsjećamo, nakon jučerašnjih gotovo šestosatnih pregovora o Vladi izaslanstva HDZ-a i Mosta su raspravila podjelu resora, a Most je najavio da će u četvrtak, nakon sjednice Nacionalnog vijeća, donijeti konačnu odluku te izvijestiti o tome HDZ, dok je čelnik HDZ-a Andrej Plenković priznao novinarima da imaju mogućnosti prikupiti 76 potpisa i bez Mosta, no da im to u ovom trenutku 'nije prioritet'.

'Na današnjim pregovorima vrlo detaljno smo raspravili ustroj buduće Vlade i podjelu resora u njoj. Moj je dojam da smo blizu konačnoga dogovora, a cilj je da u iduća dva dana našim strankama predstavimo rješenja koja smo našli', kazao je Plenković novinarima.

Kod predsjednice Republike u ponedjeljak na konzultacije, kaže, ide s 'više potpisa nego što je potrebno'.

'Do tada ćemo imati sasvim jasnu situaciju i kada je riječ o dogovoru Mosta i HDZ-a i kada je riječ o tome da ćemo kod predsjednice Republike doći s potrebnim brojem potpisa za dobivanje njezinog povjerenja za sastavljanje buduće vlasti', naglasio je.

Upitan hoće li to biti s Mostom ili bez njega, odgovorio je kako se nada da će to biti s Mostom.