parlamentarni izbori

Most ponovno traži elektroničko i dopisno glasanje

16.04.2020 u 11:19

Bionic
Reading

Politički tajnik Mosta i saborski zastupnik Nikola Grmoja u četvrtak je ponovno od Vlade zatražio da se na idućim parlamentarnim izborima, koji se trebaju održati najkasnije do prosinca, zbog epidemije koronavirusa omogući elektroničko i dopisno glasanje

'Hrvatsku kroz nekoliko mjeseci očekuju redovni parlamentarni izbori i već sada je izvjesno da će se održati u uvjetima epidemije. Zbog toga treba organizirati da građani imaju mogućnost izaći na izbore bez straha od zaraze pa ponavljamo naš prijedlog o uvođenju elektroničkog i dopisnog glasovanja', apelirao je Grmoja.

Podsjetio je da su takav zaključak dali još na prošlotjednom glasovanju, ali su ga odbili i HDZ i SDP.

Naglasio je da su isti zahtjev ponovno uputili u saborsku proceduru jer u uvjetima straha od bolesti stariji i građani koji imaju kronične bolesti sigurno neće izaći na izbore, a postoji i mogućnost većeg širenja zaraze.

Sve europske zemlje odgodile su izbore osim Poljske koja planira izbore za svibanj, ali su uveli dopisno glasovanje čime su omogućili zaraženima i onima koji su u samoizolaciji da imaju mogućnost konzumirati biračko pravo, kazao je Grmoja, dodavši da je i Bavarska održala izbore, ali dopisnim putem.

Jedino je Južna Koreja održala izbore, ali uz stroge mjere i mogućnost dopisnog glasovanja, napomenuo je.

'Mi nismo organizirana zemlja kao Južna Koreja i nemoguće je tako organizirati izbore u Hrvatskoj, zbog čega je jedini način uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja. Premijera Plankovića i Vladu pitam kako misli održati parlamentarne izbore u ovoj godini kada je, primjerice, jučer Njemačka zabranila sva javna okupljanja do 31. kolovoza. To znači da nema predizbornih skupova ni kampanje i time izbori neće biti ni legalni niti će ih se moći održati', smatra Grmoja.

Napomenuo je i da je stav SDP-a da će dovesti u pitanje legalnost i ustavnost izbora, ako ne bude predizborne kampanje, masovnih skupova i druženja s građanima. Žao mi je što ne podržavaju naš prijedlog koji je rješenje za ovu situaciju jer bi omogućio svim hrvatskim građanima da konzumiraju biračko pravo, rekao je Grmoja.

Smatra da ima dovoljno vremena da se organizira glasovanje na taj način.

'Za dopisno glasovanje ne vidim uopće nikakv problem jer Sabor može donijeti odredbe i pripremiti dopisno glasovanje, a uvjeren sam, s obzirom na ovu ubrzanu digitalizaciju koja nam se događa usred ove epidemije, da nikakav problem ne bi bilo organizirati e-glasovanje do studenog ili prosinca kako bismo ove godine imali redovne izbore', zaključio je Grmoja.