zlouporaba

Most tražiti da se o slučaju Klancir raspravlja u Saboru, policija najavila istragu ako dobije takav nalog

06.03.2019 u 17:47

Bionic
Reading

Saborski zastupnici Mosta Nikola Grmoja i Ines Strenja zatražit će da saborski Odbor za medije i Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravljaju o zloporabi policijskog aparata u slučaju legitimiranja novinarke Đurđice Klancir na njezinu radnom mjestu, priopćeno je u srijedu iz te stranke

Most nezavisnih lista drži da je to još jedan dokaz zastrašivanja i pokušaja kontrole medija od vladajućih kako se ne bi pisalo o njihovim brojnim aferama.

"Nevjerojatno je da HDZ-ov župan Ivo Žinić šalje policiju novinarki Đurđici Klancir. Ovakav je slučaj nezabilježen jer policija ne postupa na poziv osobe, u ovom slučaju odvjetnika, koji u ime svoje stranke, župana Žinića traži da policija ode osobno po podatke novinarke", kaže Nikola Grmoja, koji je član Odbora za medije.

Smatra kako se sve to moglo zatražiti i pisanim putem, ali je cilj ove vlasti ugušiti svaku slobodu medija i zastrašiti demonstracijom moći.

Zastupnica Ines Strenja kaže kako će tražiti raspravu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zbog opravdane sumnje da je u tom slučaju zloupotrijebljen policijski aparat.

"Povjerenje građana u institucije već je sada na vrlo niskim razinama, a što je više ovakvih slučajeva, to više naših građana kupuje jednosmjerne karte za Irsku i Njemačku", ističe Strenja.

Pomoćnik načelnika Uprave policije Josip Bukvić za N1 televiziju izjavio je kako će biti pokrenuta istraga o čitavom slučaju ako to zatraži saborski odbor.

Prema njegovim tvrdnjama policija je postupila u skladu sa zakonom.

'Bilo bi dobro da objasnimo javnosti kako se ovaj događaj kronološki zbivao, kako bismo dobili sliku. Policija je dobila zamolbu od strane odvjetnika koji je zastupao privatnu osobu i na temelju te zamolbe u policijskoj postaji Sisak su vršene provjere putem našeg informacijskog sustava. U njemu nije pronađena osoba za koju su traženi podaci koji su bili potrebni za podnošenje privatne tužbe protiv fizičke osobe. Kada nismo pronašli podatke u informacijskom sustavu, a odvjetnik je u svojoj zamolbi dao i određene druge podatke gdje bi se mogli naći podaci o osobi za koju on sumnja da je počinila određeno djelo, a ukazivalo se da se podaci mogu naći na radnom mjestu osobe, a to je web protal Net.hr, policijska postoja Sisak zatražila je redovnu provjeru od kolega u Zagrebu', rekao je Bukvić.

U informacijskom sustavu u registru osoba i osobnih ispravama nema podataka za ime i prezime Đurđica Klancir već za osobu koja se zove Đurđica Klancir-Ladišić. Zbog toga je, objasnio je Bukvić, policija morala izaći na teren.