trovanje špijuna

Moskva želi sastanak Vijeća sigurnosti o aferi Srkipal

04.04.2018 u 21:49

Bionic
Reading

Rusija je zatražila održavanje sastanka Vijeća siguirnosti o aferi Skripal, rekao je u srijedu ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzia

"Na traženje naše vlade, molim vas da sazovete u četvrtak u 15 sati po lokalnom vremenu sastanak Vijeća sigurnosti o pismu britanske premijerke Therese May", koja povezuje Rusiju s trovanjem bivšeg špijuna Sergeja Skipala i njegove kćeri 4. ožujka u Salisburyju, rekao je ruski veleposlanik.

Vasilij Nebenzia nije iznio druge pojedinosti o razlozima koji su potaknuli Rusiju da traži taj specifični sastanak Vijeća sigurnosti o aferi Skipal. On je samo rekao da će Vijeću slijedećih sati biti poslano pismo u kojem će precizirati rusko stajalište.

Na inicijativu Velike Britanije je 14. ožujka Vijeće sigurnosti održalo hitan sastanak o tom predmetu tijekom kojeg su Sjedinjene Države ocijenile Moskvu odgovornom za trovanje bivšeg špijuna.

Nekoliko dana nakon trovanja Sergeja Skripala i Julije, Theresa May je rekla da smatra da je odgovornost Moskve "jedino moguće objašnjenje".

Rusiju, koja od početka tvrdi da je nedužna, ohrabruju rezultati britanskog laboratorija koji je analizirao otrov. Laboratorij je potvrdio da je riječ o novičoku, vojnom nervnom otrovu koji se navodno proizvodio u sovjetskim laboratorijima. Istaknuo je također da su za njegovu proizvodnju potrebne "jako složene metode" s kojima može raspolagati samo "državni akter", ali da ne postoje dokazi da je taj otrov proizveden u Rusiji.

Afera je izazvala najtežu diplomatsku krizu između Istoka i Zapada nakon Hladnog rata i izbacivanje oko 300 diplomata s jedne i druge strane.

  • +3
Očevid na mjestu trovanja Skripalovih Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Skripal, bivši pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi, osuđen je u Rusiji 2006. po optužnici da je špijunirao za britansku obavještajnu agenciju MI6 na 13 godina zatvora. Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna između Moskve, Londona i Sjedinjenih Država.