NUKLEARNO RAZORUŽANJE

Moskva zadovoljna američkim prijedlogom

05.11.2009 u 15:25

Bionic
Reading

Rusija je u četvrtak izrazila zadovoljstvo američkim prijedlogom u okviru pregovora o novom ugovoru o nuklearnom razoružanju, ocijenivši da bi mogao pomoći da se obje strane dogovore prije nego za mjesec dana istekne ugovor START

'Nadamo se će nam konstruktivan prijedlog koji je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jamesa Jonesa prošlog tjedna iznio u Moskvi, pomoći da približimo naša stajališta i za zaključimo uravnotežen dokument", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Andrej Nesterenko za agenciju Interfax, ne navodeći druge potankosti.

Rusko-američki pregovori o pripremi novog ugovora o nuklearnom razoružanju koji će zamijeniti START, ugovor zaključen 1991., koji istječe početkom prosinca, nastavit će se 9. studenoga u Ženevi.

'Nadamo se da će to biti posljednji krug pregovora i da ćemo do 5. prosinca zaključiti novi ugovor', dodao je glasnogovornik.

U prigodi Jonesova posjeta Moskvi postignut je dogovor o dvjema točkama, piše dnevni list Komersant od 30. listopada: o ograničenju broja nuklearnih bojnih glava i o načinu na koji će se u novom ugovoru pristupiti problemu proturaketne obrane.

Nesterenko je ipak primijetio da još ima nekih neslaganja i da Moskva neće potpisati novi ugovor sve dok se obje strane ne dogovore 'o svakom zarezu'.

'Znali smo reći tijekom pregovora: ništa nije gotovo dok se ne dogovorimo o svemu. Dakle, sve dok se ne dogovorimo i o najmanjem zarezu, svaki pokušaj ocjene napretka mogao bi biti pogrešan', kazao je.