ODGOVOR AMERIKANCIMA

Moskva otvoreno zaprijetila: Vojno ćemo reagirati ako SAD odbije naše sigurnosne zahtjeve

17.02.2022 u 17:31

Bionic
Reading

Rusija je u četvrtak zaprijetila da će reagirati, uključujući vojno, ako Sjedinjene Države odbiju njezine glavne sigurnosne zahtjeve, ponovivši da traži da se američke snage povuku iz središnje i istočne Europe i baltičkih zemalja

"Ako američka strana ne bude spremna na dogovor u pogledu čvrstih pravnih jamstava za našu sigurnost (...) Rusija će biti prisiljena reagirati, u prvom redu provedbom mjera vojnog i tehničkog karaktera", poručilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u svojem odgovoru na američke prijedloge da pregovaraju o europskoj sigurnosti.

Moskva inzistira na "povlačenju svih američkih snaga i oružja raspoređenih u središnjoj i istočnoj Europi, u jugoistočnoj Europi i u baltičkim zemljama" i očekuje također prijedloge Zapada u pogledu zahtjeva da se "odrekne svakog budućeg proširenja NATO-a".

Premda Rusija pozdravlja spremnost na "temeljit rad na mjerama za kontrolu naoružanja i smanjenje rizika", to je moguće samo ako na stolu budu i glavni ruski zahtjevi, istaknulo je ministarstvo.

"Ruski prijedlozi cjelina su i moraju biti razmotreni kao cjelina ne isključujući neke od njezinih dijelova", navodi se u odgovoru.

Moskva je u tom istom dokumentu naglasila da ne planira invaziju na Ukrajinu iako je na njezinim granicama rasporedila više od 100.000 vojnika.

  • +4
Rusko-ukrajinska vojna vježba Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Ona smatra da je Zapad optužuje da planira napad kako bi izvršio "pritisak i umanjio važnost ruskih prijedloga o sigurnosnim jamstvima" koje traži.

Zapad je odbio ruske zahtjeve iznesene u prosincu prošle godine, ali je predložio pregovore o pitanjima kao što je razoružanje. Moskva je na te prijedloge danas odgovorila navedenim porukama.

Biden kaže da je prijetnja ruske invazije "vrlo visoka"

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak da je prijetnja ruske invazije na Ukrajinu "vrlo visoka", ali da su vrata za diplomatsko rješenje još uvijek otvorena.

Govoreći novinarima na izlasku iz Bijele kuće, Biden je rekao da "sve indikacije koje imamo pokazuju da su spremni napasti Ukrajinu".

Upitan koliko je ta prijetnja u ovome trenutku visoka, Biden je odgovorio "vrlo visoka". "Imam osjećaj da će se to dogoditi u idućih nekoliko dana", dodao je.

Biden je ponovio da Rusija nije povukla svoje snage s ukrajinske granice i da SAD vjeruje da je upletena u akcije kojima je cilj opravdati invaziju.

No, istaknuo je da je diplomatsko rješenje još uvijek moguće, pa je zatražio od državnog tajnika Antonya Blinkena da u četvrtak ode u Ujedinjene narode i ondje da izjavu.

"On će iznijeti plan. Još uvijek postoji izlaz iz ovoga", naglasio je Biden.

  • +11
Ukrajinski rezervisti - teritorijalna obrana Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Dodao je da se zasad ne planira čuti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Neposredno prije Bidenove izjave, visoki dužnosnik State Departmenta je rekao da je stigao ruski odgovor na američke sigurnosne prijedloge, no predsjednik je izjavio da ih još nije pročitao.

Rusija je također protjerala drugog po rangu američkog diplomata iz Moskve.

Bidenova izjava uslijedila je nedugo nakon što su ukrajinske snage i proruski separatisti izmijenili vatru uzduž linije razdvajanja, što Zapad vidi kao mogući povod Moskvi da napadne Ukrajinu.

Rusija niječe da planira invaziju, ali je rekla da bi mogla poduzeti nespecificiranu "vojno-tehničku" akciju ako se ne ispuni niz njezinih zahtjeva, uključujući obećanje da Ukrajina nikada neće biti primljena u NATO.