ANALIZA TJEDNA

Moskaljov: Spektakl oko Đokovića podijelit će svjetsku javnost. Evo što su Australci trebali napraviti

09.01.2022 u 12:40

Bionic
Reading

Novinari tportala i N1, Vanja Moskaljov i Ivan Hrstić, komentirali su danas aktualne teme u Točki na tjedan N1 televizije

Govoreći o nabavci oklopnih vozila Bradley, Hrstić kaže da nema mnogo izbora te da će se vjerojatno platiti 153 milijuna dolara za nešto što nećemo koristiti, samo da bismo mogli reći da imamo nešto i ispuniti uvjete koje je pred nas postavio NATO.

“To je samo za zadovoljavanje privida. Ta 153 milijuna dolara su vjerojatno samo početni trošak čemu treba dodati nešto. Ne govorim o PDV-u, on se podrazumijeva kad je u pitanju nova oprema, ali sumnjam da to će biti jedini trošak. Smiješno je da imamo Patrije koje su puno modernije od ovog što sad kupujemo da bi to koristili u nekom sustavu”, govori Hrstić za N1 dodajući da Bradleyi imaju kultni status još iz Pustinjske oluje.

“Amerikanci su davno odbacili ta vozila i počeli koristiti nešto drugo čega su se također odrekli i ‘uvalili’ to Hrvatima”, kaže.

Moskaljov smatra kako je “politički bitno to što se ispunjavaju ciljevi prema NATO-u”.

“Ako ćemo i dalje naše oružane snage usmjeravati samo zbog ispunjavanja ciljeva i nećemo to ostvariti, nego će ta vozila biti bezvezna i neće se koristiti, to nije dobro za nas. Mi trebamo pokušati deklarirati te stvari koje nama trebaju tako da zadovoljimo i taj partnerski odnos i da idemo sebi u korist”, govori Moskaljov.

  • +19
Milanović na Hrvatskom vojnom učilištu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

“Transparentnost nije nešto čime se ova Vlada može pohvaliti. Prethodne su vlade bile mnogo transparentnije”, govori Moskaljov.

“Puno se toga ne zna, skriva, otvoreno dužnosnici kažu da nešto neće reći, iako su se druge zemlje otvorile i rekle. Mi na temelju nekih poluinformacija moramo stvarati zaključke, a možda nemamo cijelu sliku. U nekoj demokraciji bi te stvari morale biti otvorene, a to nije slučaj nikako”, kaže Moskaljov.

Slučaj Đoković

“Čini mi se da postoji šansa da se on provuče kroz sve ovo, ali mislim da će ipak presuditi politika jer bi bila blamaža za Australiju da im on odnese AO nakon svega ovoga. Ipak, kod njih odlučuje sud koji nije toliko ispolitiziran kao u nekim drugim zemljama. Smatram da se Đoković trebao cijepiti, ali licemjerno je i ovo što radi australska vlada. Radi se o cirkusu za unutarnje potrebe i sukobu između različitih političkih opcija”, kaže Hrstić.

  • +15
Novak Đoković Izvor: Profimedia / Autor: Tess Derry / PA Images / Profimedia

I Moskaljov smatra da je Đokoviću u startu trebalo reći da ne može doći i da su Australci samo zakomplicirali situaciju i doveli do “spektakla” koji će podijeliti i australsku i svjetsku javnost.

Otkazi u Holdingu

Moskaljov kaže da bi moglo biti problema s najavljenim otkazima u Zagrebačkom Holdingu, s obzirom na to kako se gradska vlast dosad pokazala u vođenju.

“Pitanje je koliko ti ljudi imaju neku struku, iskustvo, za poslove koje su dobivali. Siguran sam da bi to trebalo smanjiti, ali treba paziti da se nepravda ne ispravlja novim nepravdama”, kaže Moskaljov.

Hrstić smatra da otpora mora biti. “To im je zadatak, ali to ne znači da moraju organizirati prosvjede nego ishoditi najbolje uvjete za one koji odlaze, da se pokaže briga za ljude. Ovakva izjava da će voditelima ureda nuditi da postanu smetlari je neprikladna. Ne mislim da je to ozbiljno razmišljanje, iako ne sumnjam da će biti onih koji će odmah zapljeskati. To nije realnost, kao da nikad nisu držali u rukama Zakon o radu i vidjeli što u njemu piše”, kaže Hrstić.

Što su novinari još rekli u Točki na tjedan N1 o oklopnim vozilima, situaciji u Gradu Zagrebu, Novaku Đokoviću, ali i epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj te obaveznom cijepljenju, pročitajte ovdje.