JEDAN GLAS MANJKA

Moldavski parlament nije uspio izabrati predsjednika

20.05.2009 u 12:35

Bionic
Reading

Moldavski parlament nije uspio izabrati u srijedu novog predsjednika države pošto je oporba bojkotirala glasovanje i objavio je da će se drugi krug glasovanja održati 28. svibnja, javile su agencije.

Parlament je trebao izabrati tajnim glasovanjem između dvoje kandidata, vršiteljice dužnosti premijerke Zinaide Greceanii i neurokirurga Stanislava Gropa, novog predsjednika države koji će naslijediti Vladimira Voronjina.

Oboje kandidata nominirala je vladajuća Komunistička stranka, a Graceanii je na glasovanju dobila potporu 60 zastupnika.

Predsjednički kandidat mora osvojiti potporu barem 61 od 101 zastupnika u parlamentu, a vladajuća Komunistička stranka na nedavnim parlamentarnim izborima dobila je 60 mandata tako da joj je na glasovanju u srijedu nedostajao jedan glas. Očito nije uspjela postići dogovor s oporbom - Savezom naša Moldavija, Liberalnom strankom i Liberalno demokratskom strankom koje su na izborima 5. travnja zajedno osvojile 41 mjesto u parlamentu.

Međutim, to nije neočekivano budući da je oporba u više navrata naglasila da ne namjerava surađivati s komunistima, kako u parlamentu tako i izvan njega, i najavila je da će bojkotirati glasovanje.

U slučaju da i u drugom krugu glasovanja ne bude izabran novi predsjednik, parlament će biti raspušten i moraju se raspisati novi parlamentarni izbori. Oporba je već najavila da će bojkotirati i drugi krug glasovanja.

Komunist Vladimir Voronjin, koji je na vlasti od 2001. godine, po moldavskom ustavu nije se mogao kandidirati za predsjednika države treći put, ali je prošli tjedan izabran za predsjednika parlamenta, što mu je omogućilo da zadrži utjecaj.