GOST IZ AMERIKE

Moćni Reeker pobrojao krivce za propast BiH

21.05.2013 u 13:20

Bionic
Reading

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Philip Reeker u utorak je izravno imenovao predsjednike HDZ BiH i HDZ 1990. Dragana Čovića i Božu Ljubića odgovornima za blokiranje napretka Bosne i Hercegovine na putu ka Europskoj uniji, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za zastoj u približavanju BiH NATO-u, dok je za višemjesečnu krizu vlasti u Federaciji BiH krivnju prebacio na Socijaldemokratsku partiju (SDP) i Stranku demokratske akcije (SDP)

''Stranački lideri budućnost ove zemlje drže kao taoca prikrivajući činjenicu kako su svo vrijeme usmjereni na realiziranje svojih sebičnih političkih ciljeva', kazao je Reeker u Sarajevu gdje se tijekom službenog posjeta sastao i sa studentima iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

Upozorio je kako stranački lideri opetovano obećavaju kako će riješiti probleme da bi potom odustali od vlastitih obećanja, a kao primjer je naveo nastojanje da se provede presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić-Finci', kojom je BiH dobila obvezu ukloniti iz svog zakonodavstva odredbe koje u izbornom procesu diskriminiraju pripadnike nacionalnih manjina.

'Uz pomoć EU stranački lideri su se približili dogovoru u ožujku, no vidjeli smo kako je navodni konsenzus nestao nakon što su se povukli lideri HDZ BiH i HDZ 1990. Čović i Ljubić, navodno zato što dogovor nije ispunio njihovo nerazumno i nedemokratsko stajalište da se jednoj od njihovih stranaka jamči izbor člana Predsjedništva BiH', kazao je američki dužnosnik.

Po Reekerovim riječima, blokiranje provedbe dogovora o dodjeli dijela državne imovine Ministarstvu obrane BiH glavni je razlog zbog kojega BiH ne može dobiti odobrenje za provedbu Akcijskog plana za članstvo u NATO-u, a problem je stajalište Milorada Dodika koji traži da ta imovina najprije bude knjižena na entitete.

'Dodik nastavlja blokirati provedbu sporazuma na kojega je već pristao', izjavio je Reeker.

Komentirajući krizu vlasti u Federaciji BiH on je ocijenio kako je to rezultat 'političkih igara' dvije najveće stranke.

'Odluka SDP BiH od prošlog ljeta da preustroji federalnu vladu bez poštivanja ustavnih procedura uništila je zamah u provedbi euroatlantskih reformi, dok je zloporaba procedura od strane SDA produžila političku paralizu', upozorio je Reeker.

Konstatirao je kako cijenu svega toga plaćaju građani koji sve lošije žive. Ilustrirao je to činjenicom da je gospodarski pad u BiH u 2012. godini iznosio jedan posto, stopa nezaposlenosti je ogromna, korupcije je sve više, a pad stranih ulaganja u prošloj godini iznosio je 'nevjerojatnih 30 posto'.

Reeker je kazao kako se umjesto rješavanja ovih problema lokalni političari brane tako da optužuju jedni druge ili pak krive međunarodnu zajednicu. Istaknuo je ipak kako međunarodna zajednica, a SAD i EU u tome imaju usuglašen pristup, neće intervenirati i raditi posao za kojega su odgovorni bosanskohercegovački dužnosnici.

Javnost u BiH je pozvao da digne svoj glas i upozori izabrane dužnosnike što od njih očekuje i to prije izbora 2014. godine. Ne dogode li se promjene u narednih nekoliko mjeseci, teško da će i ti izbori bitno promijeniti stanje, upozorio je Reeker.

'Naša poruka političarima u BiH je jasna: ispunjavajte preuzete obveze i vratite se reformama, a mi ćemo vas poduprijeti u idućem koraku ka članstvu u EU i NATO-u', kazao je zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika.

Kako je najavljeno, Reeker bi se tijekom dana iza zatvorenih vrata trebao sastati s predsjedateljem Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i s ministrom sigurnosti Fahrudinom Radončićem.