PORUKA BIJELE KUĆE

Mnuchin za sankcije Kini ukoliko ne nametne sankcije Sjevernoj Koreji

12.09.2017 u 18:50

Bionic
Reading

Američki ministar financija Steven Mnuchin kazao je u utorak da će, ukoliko Kina ne provede UN-ove sankcije protiv Sjeverne Koreje, tražiti uvođenje financijskih sankcija protiv Pekinga

Mnuchin je na konferenciji koju je prenosio CNBC kazao da se Kina suglasila s 'povijesnim' sankcijama protiv Sjeverne Koreje u ponedjeljak na glasovanju u Vijeću sigurnosti UN-a.

'Ukoliko Kina ne bude provodila te sankcije uvest ćemo dodatne sankcije protiv njih i spriječiti im pristup američkom i međunarodnom monetarnom dolarskom sustavu i to je vrlo snažno', kazao je Mnuchin.

Vijeće sigurnosti u ponedjeljak je izglasalo dodatne sankcije protiv Sjeverne Koreje zbog nedavnog nuklearnog pokusa, a one su obuhvatile tekstilnu industriju i uvoz energenata.

SAD je u lipnju objavio sankcije protiv kineske banke koja je poslovala sa Sjevernom Korejom.

U Washingtonu je objavljeno da bi američki predsjednik Donald Trump mogao u studenome tijekom boravka u Aziji posjetiti Kinu.

Trump bi u studenome trebao sudjelovati na summitu SAD-ASEAN i istočnoazijskom summitu na Filipinima kao i summitu APEC-a u Vijetnamu.