kolokvijalno rečeno

Plenković o promjeni blagdana, emocijama i oduševljenju hrvatskog naroda

08.10.2019 u 14:09

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak da su izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima motivirane željom za većom prepoznatljivošću ključnih trenutaka prvih godina hrvatske samostalnosti među građanima te istaknuo da Vlada predlaže njihovu primjereniju valorizaciju.

Nakon Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne na Markovu trgu, Plenković je građanima čestitao Dan neovisnosti, poručivši da se u ovim trenutcima treba prisjetiti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, tadašnjeg državnog vodstva i hrvatskih branitelja.

"Na nama je da Hrvatsku koju imamo uređujemo na dobrobit svih naših sugrađana, da gospodarski bude prosperitetnija, da socijalno bude osjetljiva i uključiva, da razvojno rješavamo sva pitanja i omogućujemo kvalitetniji život svim građanima", rekao je Plenković.

  • +32
U Hrvatskoj obilježen Dan neovisnosti Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Na novinarsko pitanje je li danas posljednji dan da se 8. listopada obilježava kao blagdan, Plenković je odgovorio kako će Vladin prijedlog izmjena Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima biti poznat u četvrtak.

  • +9
Državni vrh prisustvovao misi za Domovinu u crkvi Sv. Marka Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ocijenio je da je to cjelovito rješenje koje će, po mišljenju Vlade, primjerenije i preciznije valorizirati sve ključne trenutke u prvih nekoliko godina hrvatske samostalnosti, kojih je mnogo.

Istaknuo je da je jedan od motiva modifikacije tog zakona želja Vlade da ti datumi među građanima postanu prepoznatljivi i refleksni - da su u onim trenucima kada, zahvaljujući radnom i školskom ciklusu, imaju i veći afektivni odnos hrvatskoga naroda, ali i vrlo smislen trenutak za buduće generacije.

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Plenković ističe kako se vidi znatna razlika s kojim je emocijama i oduševljenjem hrvatski narod 90-ih godina respektirao 30. svibnja, u odnosu na ove datume danas.

"Što bi rekli kolokvijalno, vidi se što se primilo, a što se malo slabije primilo pa stvari treba staviti na svoje mjesto", izjavio je Plenković.

  • +18
Na Mirogoju položeni vijenci povodom Dana neovisnosti RH Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL