PRIMARNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Mnogi Kunjundžića kritiziraju, a oni ga brane: Znamo zašto ga žele smijeniti

23.11.2017 u 16:59

Bionic
Reading

Hrvatsku udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite podržala je u četvrtak ministra zdravstva Milana Kujundžića i prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ustvrdivši da učestali medijski istupi u kojima se traži Kujundžićeva smjena pokazuju da je točno detektirao ključni problem - da liječnici u primanoj zaštiti imaju pravo birati žele li ostati zaposlenici domova zdravlja ili nositelji ugovorne ordinacije, što im sadašnji zakon ne dozvoljava.

Ističu kako su to odavno prepoznali i osiguranici, jer je njih 90 posto za svog izabranog liječnika izabralo onoga koji je u koncesiji.

'Zanimljivo je da neistine o novom Zakonu šire ravnatelji domova zdravlja, pa se moramo zapitati zašto. Tražimo javnu objavu imovinskih kartica ravnatelja domova zdravlja, bivših i sadašnjih', poručila je predsjednica udruge Josipa Rodić.

Ravnatelji imaju obvezu planiranja kadrova i provedbe zdravstvene zaštite na primarnom nivou, te omogućavanja dostupne i besplatne zdravstvene zaštite stanovništva, no njihova je preokupacija izgradnja novih prostora i nabavka opreme, a to što nema tko raditi niti koristiti opremu nije njihova briga. Oni ugovaraju timove bez nositelja i time direktno zakidaju stanovništvo u osnovnoj civilizacijskoj potrebi - zdravstvenoj zaštiti, ističe Rodić.

Podsjetila je kako u primarnoj zaštiti nedostaje 32 posto liječnika obiteljske medicine, 40 posto ginekologa i 46 posto pedijatara, dok 48 liječnika obiteljske medicine nema specijalizacije jer im ih ravnatelji nisu odobravali ili osiguravali odgovarajuće zamjene.

  • +10
Milan Kujundžić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgic

'Dozvolili su da u zdravstvenom sustavu ima više specijalista internista nego specijalista obiteljske medicine, dakle, tamo gdje je najpotrebnije imamo najmanje ljudi. Također su doveli do prekida kontinuiteta u pružanju zdravstvene skrbi, jer nisu osigurali mlade specijaliste kao zamjenu za liječnike koje su prisilno slali u mirovinu', optužuje Rodić.

Izvijestila je kako su u Zagrebu počele pristizati suglasnosti za dodjelu koncesije nakon objave natječaja u svibnju, te nakon što je udruga lani u lipnju zatražila ukidanje članka Zakona o zdravstvenoj zaštiti o minimalno 30 posto ordinacija koje moraju ostati u sklopu doma zdravlja.