ČIM DOĐE MINISTAR

Osijeku i okolici kronično fale liječnici. Kad će se to riješiti?

13.10.2016 u 21:55

Bionic
Reading

'Koga se čeka?', zapitao se anonimni pacijent s područja Osječko-baranjske županije u kojoj, kako je napisao tportalu, nedostaje najmanje 50-ak timova liječnika primarne zdravstvene zaštite, od onih obiteljske medicine, preko stomatologa, do pedijatara i ginekologa. Iako je sredinom lipnja u domove zdravlja stigla obavijest, piše on, da će župan Vladimir Šišljagić uskoro raspisati natječaj za dodjelu koncesije, nedugo zatim 'bez nekog objašnjenja, odluka o natječaju stavlja se u mirovanje do daljnjega'

Pacijent iz Slavonije piše da je u ovom trenutku barem deset liječnika različitih djelatnosti iz primarne zdravstvene zaštite koji su spremni uložiti vlastita sredstva u vlastite prostore, ali sve stoji zbog županove odluke.

'Počeo je postupak pripreme za natječaj za raspisivanje koncesije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali procedura nalaže da svaki korak mora odobriti nadležno ministarstvo, odnosno ministar. Takav je zakon i takva su pravila. Prvi dio postupka proveli smo na lokalnoj razini, na području Osječko-baranjske županije. Utvrdili smo koliko je potencijalnih koncesionara i koliko ih iz domova zdravlja uopće može ići u koncesiju, s obzirom na zakonsku činjenicu koja te djelatnike ograničava u smislu da u domovima zdravlja obvezno mora ostati 30 posto liječnika različitih djelatnosti', odgovara tportalu osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić

S postupkom će se nastaviti, dodao je, čim se konstituira hrvatska Vlada, a na čelnu poziciju u Ministarstvu zdravlja sjedne novi ministar sa suradnicima.

Počeo postupak pripreme

'Postupak pripreme za natječaj i raspis za koncesiju je započeo. Rokovi kreću kada ministar da suglasnost na tekst natječaja, potom se izabiru kandidati koji ispunjavaju kriterije i onda to opet ide na suglasnost ministru', objašnjava on.

Osječko-baranjski župan dodaje kako postoji interes liječnika, ali tamo gdje ima pacijenata. Slavonski pacijent se pak žali da ljudima sa sela Osijek nije blizu i put do njega nije jeftin da bi otišli zubaru ili ginekologu, a takve troškove ne pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Problem s liječnicima u ruralnim sredinama

'Problem nam je osigurati kontinuiranu i dostupnu zdravstvenu zaštitu i popuniti mrežu i u onim sredinama u kojima godinama nema liječnika. Ima dosta nepopunjenih mjesta u mreži. Uglavnom su to rubna područja i ruralni dijelovi, dok su urbane cjeline, posebice u Osijeku, popunjene. Logično je tako, primjerice, da kada se raspiše natječaj, stomatolozi, kojih nedostaje, biraju urbanu cjelinu', ističe on.

Iz Ministarstva zdravlja poručuju da na dokumentaciju za nadmetanje za dodjelu koncesije suglasnost daje ministar dok samu koncesiju, na prijedlog pročelnika zaduženog za zdravstvo, daje župan uz suglasnost ministra. U Ministarstvu zdravlja također napominju kako je krajem rujna na području Osječko-baranjske županije nedostajalo šest timova liječnika obiteljske medicine, dva pedijatra, pet ginekologa i čak 35 stomatologa, što pripisuju 'uvjetovanom smanjenju standardnog broja osiguranih osoba po timu s 2200 na 1900'.