SLUČAJ PLANINSKA

Mlinarević pričao što zna o Fioliću, Čobankoviću i Sanaderu

15.03.2016 u 14:19

Bionic
Reading

Vlasnik Inženjerskog biroa Mladen Mlinarević u utorak je na zagrebačkom Županijskom sudu završio s iznošenjem svoje obrane u 'slučaju Planinska', a u petak bi se suđenje trebalo nastaviti iznošenjem obrana optuženih pravnih osoba

Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro po Uskokovim tvrdnjama udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj od čije je prodaje proviziju dobio bivši premijer Ivo Sanader, posljednjeg je dana iznošenja obrane pokušao srušiti vjerodstojnost suoptuženika i osumnjičenika koji su ga teretili na suđenju.

Za Petra Čobankovića, koji je bio na čelu ministarstva koje je od Mesnica Fiolić kupilo zgradu u Planinskoj,  Mlinarević je rekao da nije govorio istinu kad je tvrdio da je on (Mlinarević) u veljači 2009. sudjelovao na sastanku kod Sanadera s njemačkim partnerima, jer njegov ulazak u Vladu nije evidentiran.

To najbolje govori o vjerodostojnosti Čobankovića kao svjedoka, koji je sudu govorio ono što je unaprijed naučio, što dokazuje i njegova bilježnica s unaprijed pripremljenim pitanjima i odgovorima, rekao je Mlinarević.

Za suoptuženog Josipa Fiolića, čije su Mesnice Fiolić prodale ministarstvu spornu zgradu, Mlinarević je rekao da nije govorio istinu kada je tvrdio da su Mesnice Fiolić i Inženjerski biro imale predugovor. Također tvrdi kako mu Fiolić nije rekao da je zgradu u Planinskoj kupio za šest milijuna kuna i da je namjerava prodati po 'napuhanoj cijeni od osam milijuna'.

No, i da mu je to rekao, to ne bi niša govorilo o njegovoj svijesti činjenja kaznenog djela jer se procjena radila za prodavatelja, dok je kupac dužan sam provjeriti vrijednost nekretnine, posebice ako je to država, kaže Mlinarević. On smatra da cijena nekretnine nije napuhana jer je zgradu u Planinskoj Fiolić kupio na držabi po privilegiranim uvjetima, a prodao je po tržišnoj cijeni kad su cijene bile na vrhuncu.

Iznoseći obranu, Mlinarević se prisjetio da su on i Fiolić u ožujku 2013. razgovarali nakon što je bila odgođena rasprava na sudu zbog nedolaska Sanadera. Tada mu je Fiolić rekao, tvrdi Mlainarević, da ga lažno tereti, na što je on Fioliću rekao: 'Ti svom šefu nisi dao niti lipe'.

Sanader je u tom slučaju optužen da je primio mito nakon što je Čobankovićevo ministarstvo 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića, koji je priznao da je bivšem premijeru u obiteljsku kuću odnio mito u kutiji za hrenovke.

Osim Fiolića, koji unatoč priznanju o podmićivanju bivšeg premijera s njim dijeli optuženičku klupu, krivnju je priznao i Čobanković koji je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.