POČELO ZASJEDANJE SABORA

Mlakar Leki: Sazivanjem izvanredne sjednice prekršili ste Poslovnik

08.09.2015 u 10:37

Bionic
Reading

Nakon ljetne stanke saborski zastupnici su se vratili u klupe i to na izvanrednu sjednicu Sabora, sazvanu na zahtjev Vlade. No ako se pita HDZ, ovakvo hitno zasjedanje uopće nije bilo potrebno, na što je već na početku zasjedanja upozorio Davorin Mlakar

Već na samom početku sjednice, nakon usvajanja dnevnog reda, za riječ se javio HDZ-ov Davorin Mlakar te poručio predsjedniku Sabora Josipu Leki da je sazivanjem izvanredne sjednice prekršio saborski Poslovnik.

'Podsjećam na odredbu koja govori da ćete sazvati izvanrednu sjednicu na zahtjev Vlade, a on mora biti predan u pisanom obliku i obrazložen, s obzirom na to zašto se traži zasjedanje i što je neophodno hitno donijeti kao zakon. Međutim, ako pogledate ove zakone koje je predložila Vlada, i ona sama tvrdi da će oni stupiti na snagu 1. siječnja 2016. Vlada nije objasnila zašto traži hitno zasjedanje', kazao je Mlakar.

Međutim, njegov prigovor Leko je odbio. 'Vlada je u skladu s planom rada i traženjem procijenila da je potrebno ubrzati rad na projektima koji su vrijedni za građane', poručio je Leko.

Prije Mlakara za riječ se javio HDZ-ov Željko Reiner te se usprotivio donošenju zakona po hitnom postupku. 'Sramota je da je ovaj saziv Sabora četiri petine zakona donio po hitnom postupku. Ne samo da nije potrebno da se donesu po hitnom postupku, nego želim skrenuti pozornost na Izvješće Ustavnog suda koje je jasno reklo, citiram: 'Učestala praksa donošenja zakona po hitnom postupku narušava samu bit parlamentarizma. Takva praksa obezvređuje značenje demokratskih procedura i obvezu njihovog postojanja te onemogućuje javne rasprave o bitnim društvenim pitanjima, slaveći time i osnove za razvitak i unapređenje dijaloške kulture bez koje ne postoji demokratsko društvo.' Prema tome, loša praksa tijekom cijelog ovog zasjedanja, koju je nametnula saborska većina, želi se sada nastaviti, a nema nikakvog razloga za hitni postupak', poručio je Reiner.

No Leko mu je odmah odgovorio. 'Slažem se s vama da je to loša praksa, međutim ne slažem se s mišljenjem da je to tako samo u ovoj Vladi, nego od samog donošenja Poslovnika', rekao je Leko.

Podsjetimo, Vlada je zatražila hitno zasjedanje kako bi saborski zastupnici raspravili i donijeli izmjene zakona o socijalnoj skrbi, o trošarinama, o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, kako bi se očitovali o zakonskim prijedlozima o stečaju potrošača te o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji.

U Saboru se jutros pojavila većina saborskih zastupnika, pa i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Iako su u HDZ-u i još nekim oporbenim strankama kritizirali sazivanje izvanredne sjednice, gotovo svi su se pojavili. Na početku zasjedanja nedostajalo je svega desetak zastupnika.