ima problema s pamćenjem

Mladićevi odvjetnici upozoravaju na moguću 'uskratu pravde'

25.08.2020 u 14:51

Bionic
Reading

Odvjetnici bivšeg vojnog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića, kojemu je na međunarodnom sudu u Den Haagu u utorak počela žalbena rasprava, upozorili su da bi on mogao biti žrtva „uskrate pravde” zbog svojeg zdravstvenog stanja

Osuđen u prvostupanjskom postupku na doživotni zatvor zbog svoje uloge u genocidu u Srebrenici, Mladić ima zdravstvenih problema i problema s pamćenjem, ustvrdili su njegovi odvjetnici.

Saslušanje, koje se po prvim planovima trebalo održati u ožujku, odgođeno je prvi put jer je Mladić (78) operirao debelo crijevo, pa potom još jednom zbog pandemije covida-19.

Mladić je u utorak izišao pred suce noseći masku koju je potom skinuo, požalivši se da mu je teško pratiti rad suda putem slušalica.

„Ovo saslušanje nije primjereno i riskira se uskrata pravde”, rekao je u uvodnom izlaganju njegov odvjetnik, Dragan Ivetić.

„Ne mogu od njega dobiti pravilne upute i nisam siguran da on može adekvatno pratiti rasprave”, dodao je.

Mladićev sin također je za AFP kazao da se njegov otac zbog svojeg zdravstvenog stanja nije mogao pripremiti za saslušanje.

„Nema potrebnu energiju” i pamćenje ga zna izdati, rekao je Darko Mladić, ali sud je ocijenio da ne postoje uvjeti za novu odgodu.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio je 2017. Mladića, u prvostupanjskom postupku, na doživotni zatvor zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti zbog njegove uloge u ratu u BiH (1992.-1995.), u kojem je poginulo gotovo 100.000 ljudi, a 2,2 milijuna je raseljeno.

Prva rasprava u žalbenom postupku, zatvorena za javnost zbog pandemije koronavirusa, odvija se u utorak i srijedu pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove, koji je nastavio s radom ICTY-ja nakon njegova gašenja.

Mladić će se sucima moći obratiti u srijedu, na 10 minuta, na kraju saslušanja.

Osuđen je zbog svoje uloge u opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici 1995., najgorem zločinu na europskom tlu od Drugog svjetskog rata, u kojem je stradalo više od 8000 muslimana.

Žalili su se i obrana i tužiteljstvo.

Za obranu prvostupanjska je presuda prepuna pogrešno utvrđenih činjenica poput zaključaka o dokazanoj vezi Mladića sa zločinima počinjenima 1991. prije nego što je bio u zapovjednom lancu.

ICTY je oslobodio Mladića krivnje za genocid u još nekoliko naselja, što je glavni razlog za žalbu tužiteljstva.