LJAJIĆ U BEOGRADU

'Mladićeve snimke su od prije 8 godina'

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.06.2009 17:18
  • Objavljeno 11.06.2009 u 17:10
Ratko Mladić

Ratko Mladić

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Predsjednik srbijanskog nacionalnog vijeća za suradnju s haaškim sudom Rasim Ljajić izjavio je da su svi snimci o boravku haaškog bjegunca Ratka Mladića u Beogradu, koje je prikazala TV Federacije BiH (FTV), dio materijala koji je Srbija predala haaškom sudu te da nijedan objavljeni snimak nije mlađi od osam godina

"Ništa nije skriveno i sav materijal koji ste vidjeli je zapravo materijal koji smo mi predali haaškom tužiteljstvu. Mi ćemo sasvim sigurno postaviti pitanje na koji je način to iz tužiteljstva došlo u medije, jer smo mi taj materijal predali kako bi bio korišten pred sudom i očekivali smo da se to prije pojavi u sudnici nego na televiziji", rekao je Ljajić.

Cjelokupan materijal koji je dostavljen haaškom tužiteljstvu zaplijenjen je, po Ljajićevim riječima, u kući Ratka Mladića prilikom pretresa 4. prosinca 2008. godine, a materijal je uručen tužiteljstvu 27. ožujka kada je u Beogradu bio glavni tužitelj Serge Brammertz

Snimke je objavila TV BiH

Prilikom racije je, dodao je Ljajić, zaplijenjeno ukupno 50 audio kaseta, 37 CD-a, 19 disketa, 103 VHS kasete i 17 super VHS kaseta.

"Od 28. lipnja 2001. godine kada je Slobodan Milošević izručen Haagu, Mladić je napustio svoj dom i skrivao se u tri vojna objekta - Rajcu, Stragarima i Krčmarima kod Valjeva, gdje je i viđen poslednji put 1. lipnja 2002. godine.

Tko nam da bilo kakav podatak poslije toga, dobit će novčanu nagradu", rekao je Ljajić.

On je kazao da trenutak u kojem su prikazane snimke upućuje na to da se ne radi o dobroj namjeri i da je nekima u međunarodnoj zajednici očito stalo da se Srbija vječno bavi Ratkom Mladićem i da ne završi suradnju s haaškim sudom kako bi netko imao temu i način da i dalje provodi pritisak na nju.

SHONE NESIC V./SIPA

SHONE NESIC V./SIPA

Izvor: Sipa Press / Autor: SHONE NESIC V.

Maldić iz vremena kad je počinio zločine

"Mi, naravno, ne okrivljujemo medije koji su to objavili, svaki naš medij bi to isto učinio, ali postavljamo pitanje na koji način je taj materijal došao do medija.

Ne optužujemo nikoga, ali ima previše slučajnosti da bi se mogle nazvati slučajnostima", naglasio je Ljajić.

Ljajić je rekao kako se čini da je nekome potrebno da se, nakon pozitivnih izvješća glavnog tužitelja i pozitivne ocjene američke administracije o suradnji Srbije s haaškim sudom, umanji i ospori ta pozitivna ocjena.

"Da smo nešto htjeli skrivati, valjda ne bismo bili toliko ludi da cijeli materijal predamo tužiteljstvu. To bi valjda trebao biti dokaz potpune spremnosti na suradnju", istaknuo je.

Objavljivanja takvih materijala, kako je upozorio, mogu ugroziti dalje operativne aktivnosti i napore koji se ulažu kako bi se locirala preostala dva haaška optuženika, Mladić i Goran Hadžić.

Snimcima koje je u emitirala FTV, a na kojima se vidi da je Ratko Mladić nesmetano živio u Beogradu te boravio u objektima vojske bivše SR Jugoslavije, odnosno Srbije, u vrijeme kad su vlasti te zemlje tvrdile da ga traže i da ne znaju gdje je, beogradski mediji u četvrtak su također pridali veliku pozornost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi