SVJEDOK IZ LAZAREVA

Mladić pitao gdje je Amerikanac

28.05.2011 u 12:20

Bionic
Reading

Nenad Jocović (72) iz Lazareva koji je kao službeni svjedok bio na pretrazi kuće i uhićenju Ratka Mladića, ispričao je beogradskim Večernjim novostima niz detalja o tom događaju

Nenad Jocović (72) iz Lazareva koji je kao službeni svjedok bio na pretrazi kuće i uhićenju Ratka Mladića, ispričao je beogradskim Večernjim novostima niz detalja o događajima u četvrtak u jutro u Lazarevu, pa i to kako mu se Mladić povjerio da je razmišljao i o samoubojstvu, no 'odlučio je to, ipak, ne učiniti, a zna i zbog koga', podsjećajući što je sve njegova obitelj prolazila dok je on bio u bijegu.

Jocić priča kako Mladić nije krio identitet i policajcima je pokazao osobnu iskaznicu na ime Ratko Mladić, ali je tom dokumentu odavno istekla valjanost. U novčaniku je još imao fotografiju sina Darka, supruge Bosiljke i pokojne kćeri Ane. Pogledao je fotografiju, svjedoči on, prije nego što ju je predao policiji.

Razgovarao je s policijom, pričao o kćeri Ani, o svom djetinjstvu sa samohranom majkom Stanom. I nju je više puta spomenuo. Govorio je o školovanju u Vojnoj akademiji koju je završio s desetkom, o Rusiji u kojoj je, kao oficir JNA, boravio.

Mladić je policajcima koji su pretraživali skromnu kuću i gdje su pronašli na stolu pronašli dva napunjena pištolja rekao kako su mu ubili kći, a kada je jedan odgovorio kako to nisu oni učinili kratko je rekao: 'Ma, znam da niste vi. Ali znam tko je i zašto.'

Jocović dodaje kako je Mladić odbio doručak, puno je razgovarao s policajcima pitajući 'gdje je Amerikanac' objašnjavajući kako se 'ovdje ništa bez njih ne događa', govorio im je o domoljublju, 'o svemu što je prodano i izdano', Kosovu. Policajci mu pri odvođenju nisu stavili lisice, tvrdi Jocović, kao i to da Mladića nikada nije vidio u selu niti kući u kojoj je uhićen u četvrtak ujutro.